Nye pengesedler på gaden i dag: Første gang de ikke er trykt i Danmark

Fra i dag kan du betale med en ny og mere sikker pengeseddel.

I dag sender Nationalbanken for første gang nogensinde en dansk pengeseddel på gaden, som ikke er trykt i Danmark.

De nye 500-kronesedler er derimod trykt i Frankrig på det private trykkeri Oberthur Fiduciaire SAS.

Indtil udgangen af 2016 blev alle danske pengesedler trykt i Nationalbanken i København. Men i efteråret 2014 besluttede Nationalbanken at lukke seddelpressen. En faldende efterspørgsel efter både mønter og sedler gjorde det ifølge Nationalbanken til en dårlig forretning at producere mønter og sedler i Danmark.

- Det er ikke usædvanligt. Det trykkeri, der trykker for os i Frankrig, trykker for 70 forskellige lande og trykker årligt fem milliarder sedler, siger nationalbankdirektør Per Callesen.

Selvom den nye 500-kroneseddel er trykt langt fra Nationalbanken i København, ligner den i høj grad den gamle seddel. Det er stadig Dronning Alexandrines bro og Keldby-spanden, der er sedlens motiv. Men kigger man lidt nærmere på den nye seddel, vil man opdage, at den alligevel adskiller sig lidt fra den gamle.

Se nationalbankdirektør Per Callesen forklare, hvorfor pengesedlerne nu trykkes i Frankrig.

Den største forskel på den nye og de gamle 500-kroneseddel er, at den røde såkaldte vinduestråd er blevet mere markant – den er flyttet til den side af sedlen, hvor broen er afbilledet. Det skal være med til at gøre sedlen sværere at kopiere.

Derudover er der tilføjet flere andre, nye sikkerhedselementer. Blandt andet er der nu en lille figur på sedlerne, som kan føles med fingrene, og teksten ”Danmarks Nationalbank” er nu trykt med et følbart kobbertryk.

500-kronesedlen er bare den første seddel i rækken, der skal trykkes i Frankrig. I de kommende år skal alle de øvrige pengesedler også opdateres, når de begynder at blive trykt i Frankrig. Nationalbanken forventer, at den næste seddel, der trykkes i Frankrig, bliver 100-kronesedlen.

Se hvordan de nye sedler bliver trykt i Frankrig. (Optagelser: Nationalbanken)

Det var i 2014, at Nationalbanken besluttede at udlicitere produktionen af sedler og mønter, og siden er danskernes brug af kontanter fortsat med at falde.

- Vi slider ikke sedlerne så hurtigt, som vi gjorde engang, fordi vi bruger dem mindre, og fordi de er af en bedre kvalitet. Efterhånden som sedlerne blev brugt mindre, kunne efterspørgslen efter nye sedler kun udfylde en tredjedel af den kapacitet, vi havde i trykkeriet i Nationalbanken. Det var ikke økonomisk forsvarligt at fortsætte med det, siger Per Callesen.

Coronakrisen skubbede til den udvikling og fik i endnu højere grad forbrugerne til at droppe kontanter. Selvom forbruget af kontanter siden er steget en smule igen, er vi ikke tilbage på niveauet fra før corona.

Forsinket af corona-nedlukning

Den nye 500-kroneseddel har ladet vente på sig. Coronanedlukningen i både Frankrig og Danmark fik i maj Nationalbanken til at udsætte leveringen af 500-kronesedlerne. Dengang advarede Nationalbanken om, at forsinkelsen kunne betyde, at der kom mangel på 500-kronesedler.

Nationalbanken løb dog aldrig helt tør for 500-kronesedler men havde til sidst kun en meget lille beholdning af 500-kronesedler.

Opdateret klokken 14:20 med udtalelser fra Nationalbanken.

Facebook
Twitter