Nye priser hos MobilePay bekymrer virksomheder

MobilePay siger, at deres nye gebyr bliver billigere for mange, men virksomhedernes brancheforening er blevet kimet ned.

MobilePay har lavet markant om i, hvordan butiksejere skal betale for at bruge deres tjeneste. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Hvis din lokale bager eller frisør har kigget misfornøjet på dig, da du betalte med betalingstjenesten MobilePay tidligere i dag, så kan det være på grund af den nye virkelighed, som de er vågnet op til.

I dag træder en ny prismodel nemlig i kraft for tusindvis af erhvervsdrivende, der tilbyder betaling med MobilePay.

Fremover får betalingstjenesten 0,99 procent af hver transaktion.

Hidtil har det været sådan, at virksomhederne har betalt oprettelsesgebyr, månedsgebyr og forskellige transaktionsgebyrer, der har været baseret på virksomhedens antal af transaktioner.

Men tiltaget har skabt stor bekymring hos erhvervsdrivende, der frygter, at MobilePay kommer til at tage en for stor bid af kagen.

Blandt andet hos takeawaykæden Mo'Rice i Randers, der har tre butikker. Her frygter indehaver, Mo Lykke Karim, at indtjeningen kommer til at svinde ind.

- Det forsvinder jo fra det, jeg skal bruge til at dække husleje, udgifter og lønninger. Og vi kan ikke bare sætte priserne op hele tiden, for så stopper kunderne med at komme, siger han.

- I første omgang koster det mig 1.000 kroner mere hver måned.

Brancheorganisationen for små og mellemstore virksomheder, SMVdanmark, fortæller, at Mo Lykke Karim bestemt ikke er alene med sin bekymring. De har efter eget udsagn fået "voldsomt mange henvendelser" fra erhvervsdrivende.

- Problemet er, at for nogle små virksomheder, så betyder det op til en tidobling af de udgifter, de i dag har ved brug af MobilePay, siger direktør i SMVdanmark, Jesper Beinov.

For nogen bliver det billigere

Ifølge MobilePay, så bliver det nye gebyr måske dyrere for nogen - men billigere for de erhvervsdrivende, der kun har få transaktioner hvert år.

- Halvdelen af vores kunder får billigere årlige gebyromkostninger, siger Peter Kjaergaard, der er pressechef ved MobilePay.

Han peger samtidig på, at de nu tilbyder en model, som "følger det, som alle andre på markedet gør".

Peter Kjaergaard fra MobilePay mener, at de nye tiltag kommer mange til gode - selvom virksomheden også kommer til at tjene mere på det nye gebyr. (Foto: © (C) DR Nyheder)

Men han indrømmer også, at det nye gebyr samlet nok kommer til at give et større plus på bundlinjen for betalingstjenesten. De peger dog på, at det ikke er gratis at stå for at varetage transaktionerne.

- Samlet set kommer det til at give lidt flere penge til os, det lægger vi ikke skjul på, siger pressechefen.

- Det er også nødvendigt, fordi vi nok har været lige lovligt flinke med vores gebyrsætning tidligere.

Han siger, at man som virksomhedsejer skal kigge på, hvad der kan tjene virksomheden bedst.

Ved SMVdanmark tror de, at nogle butiksejere vil gå andre veje, selvom MobilePay peger på, at det mest af alt kommer til at ramme virksomheder, som i forvejen har succes med mange transaktioner.

SMVdanmark er kritiske overfor det nye gebyr, og de tror, at nogle af deres medlemmer begynder at tænke kreativt for at kunne omgå det. (Foto: © (C) DR Nyheder)

- Nogle vil måske begynde at lave sådan nogle smarte rabatløsninger, så man får lidt rabat, hvis man bruger kontant eller en bankoverførsel frem for MobilePay, siger Jesper Beinov fra SMVdanmark.

Brancheforeningen peger dog også på, at MobilePay lige nu er dominerende i markedet. De kalder det "urimeligt", at nogle virksomheder kan se en stor gebyrstigning ved et så udbredt betalingsprodukt.

Kan ikke se alternative løsninger

Mo Lykke Karim står dog nervøs tilbage med udsigten til at skulle hoste op med et større beløb fra hans ellers voksende forretning - fordi for ham er der ikke nødvendigvis et alternativ.

- For mig og for kunderne er MobilePay gået hen og blevet noget need to have. Vi kan ikke bare sige, at vi dropper det, siger han.

Han peger samtidig på, at siger han nej til en kunde, der gerne vil betale med MobilePay, så går kunden videre til naboen.

- Jeg ville ønske, vi bare kunne sige "gør, hvad der er nemmest" til kunderne, i stedet for at fokusere på, hvad der er dyrest, siger han.

Derudover frygter Mo Lykke Karim også, at det her er første skridt i en række af nye gebyrer, der kan blive pålagt andre betalingsformer, såsom ved transaktioner via betalingskort.

I fremtiden er han nervøs for, om han bliver en del af rækken af virksomheder, der har måttet bukke under efter nogle hårde år siden coronakrisen i 2020.

- Der er rigtig mange i branchen de sidste mange år, der har haft det sindssygt svært og er gået konkurs, siger han.

- I forvejen er vi ramt af inflation, høje elpriser og nu kommer det her. Vi bliver testet konstant.

Betalingsformer er et emne, der ofte bliver diskuteret. Tidligere i år ville en række mindre erhvervsdrivende og organisationer have fjernet kravet om tage imod kontanter. De kaldte det både bøvlet, dyrt og risikofyldt: