Nye regler gør det nemmere: Sådan får du et billigt sommerhus ved vandet

Et helårshus kan skaffe dig billig adgang til vandkanten, selvom du ikke bor der fast.

Udsigten til Guldborgssund fejler ikke noget. Ejeren af denne flexbolig er kommet i første række til vandet for 650.000 kr. (Foto: Finn Vest © DR)

En fleksbolig kan være vejen til at få et sommerhus til halv pris. Der er nemlig mange helårshuse til salg derude på landet ved vandet, hvor sommerhus-Danmark ligger.

De er både billigere end sommerhusene, og med fleksboligordningen kan kommunen give tilladelse til at bruge et helårshus til sommerhus.

God beliggenhed - lav pris

På Lolland koster et helårshus for eksempel i gennemsnit knap halvdelen af, hvad et sommerhus koster.

Fraflytning og befolkningsnedgang har drevet priserne ned og titusindvis af huse står tomme i landkommunerne

Ser man på hele landet ligger m2-priserne på huse til helårsbeboelse en tredjedel under det sommerhusene bliver udbudt til. Det viser en ny opgørelse boligkæden Home har lavet for magasinet Penge på DR1.

- Den store prisforskel skyldes, at der ikke bopælspligt i sommerhusene. Det er der typisk i helårshusene, og der skal mere til for at folk flytter til, hvis de skal bo i et område permanent, siger relationschef fra Home, Mads Ellegaard.

Nyt liv på landet

Tidligere var det bøvlet for kommunerne at give tilladelser til, at huse med bopælspligt kunne bruges til fritidshus. Men for at give de trængte landområder en hjælpende hånd, oprettede regeringen for 2 år siden fleksboligordningen, der gør det langt lettere at bruge bolilgerne på fritidsbasis.

- Vi har rigtigt mange fine gode huse stående ude på landet som, der ikke er købere til, og det her er en måde, så man kan bruge dem både som fritidshuse og som helårshuse, forklarer Carsten Hansen, Minister for by, bolig og landdistrikter

Guldborgsund kommune er en af de kommuner, der har taget godt imod ordningen.

- Fleksboligordningen løser det, at vi får en bedre omsætning af vores huse, og der hvor vi ellers måske ville se nogle forladte boliger, der har vi en chance for at de bliver taget i besiddelse. Og det er positivt, meget positivt, fortæller Flemming Jensen (V), der er formand for Teknik og Miljøudvalget i Guldborgsund kommune.

Guldborgsund er bare en af flere kommuner der i udvalgte områder i praksis ophæver bopælspligten og automatisk giver fleksboligtilladelse i håb om at få mere liv i husene.

- Vi håber på, at dem der køber flekshusene forhåbentligt har lidt kapital til at sætte deres hus pænt i stand med. De har selvfølgelig også et vist forbrug. Og så håber vi, at de vil flytte hertil mere permanent, når de går på pension, siger Flemming Jensen(V), der er formand for Teknik og Miljøudvalget i Guldborgsund kommune.

Mere attraktiv ordning på vej

Selvom fleksboligordningen gør det muligt at få et sommerhus til en lavere pris, er der på de to år ordningen har kørt kun givet 384 tilladelser, de 35 i Guldborgsund.

- Det er en forsigtig begyndelse, vil jeg sige. Det er ikke mange huse i forhold til, at der er ca. 1500 huse til salg hele tiden i kommunen, siger Flemming Jensen(V).

Der har da også været kritik af ordningen, fordi tilladelsen til at bruge helårshusene som fritidshus ikke følger boligen, men ejeren. Det vil sige, at hvis huset skal sælges, så følger flextilladelsen ikke med, så en ny ejer skal søge forfra om at bruge huset til fritidsbolig. Men det giver usikkerhed, både om finansieringen ved køb og om tilladelsen til fleksbolig ved salg.

Derfor bliver reglerne nu ændret.

- Nu gør vi det, at vi lader tilladelsen følge huset og det betyder at man kan sælge den som fritidsbolig, eller som et helårshus, der kan bruges til fritidsbolig, forklarer Carsten Hansen.

Ifølge ministeren er det nye ændringer på plads inden folketinget går på sommerferie til juni.

Du kan se mere om flexboliger i magasinet Penge i aften, kl. 21.55 på DR1

Facebook
Twitter