Nye restriktioner lukker nattelivet og rammer restaurationsbranchen: Kræver hjælpepakker med det samme

Kompensationen skal være bedre, end den har været hidtil, og bør også dække de facto lukkede virksomheder, siger brancheforeninger.

Diskotekerne skal holde helt lukket fra fredag den 10. december, mens serveringssteder som barer og restauranter skal holde lukket fra midnat til 05 om morgenen. (Foto: Olafur Steinar Gestsson © Ritzau Scanpix)

De nye restriktioner, som blev offentliggjort på pressemødet i Statsministeriet i går, kommer til at få vidtrækkende konsekvenser for nattelivet og event- og restaurationsbranchen.

Derfor skal hjælpepakkerne være bedre end tidligere. Og de skal komme hurtigt.

- Vi skal tilbage til de hjælpepakker, vi kendte fra foråret, men med 100 procent lønkompensation til de ansatte, siger Mia Amalie Holstein, der er vicedirektør i SMV Danmark, der er en organisation for små og mellemstore danske virksomheder.

Hjælpepakkerne fra foråret indeholdt kompensation for tabt omsætning og faste omkostninger samt lønkompensation.

Kompensationsgraden var dengang 90 procent for timelønnede og 75 procent for funktionærer, hvorefter virksomheden hæftede for resten.

Og det er ikke godt nok, mener Mia Amalie Holstein.

Se et klip med hende nedenfor.

Samtidig med, at lønkompensationen skal øges, bør grænsen for, hvornår man kan få kompensation, sænkes til et omsætningstab på minimum 30 procent som i foråret, mens den nuværende grænse er 45 procent.

Det mener Dansk Industri (DI), som også presser på for, at hjælpepakkerne skal gælde fra dag ét. Dansk Erhverv mener også, at kompensationen skal lande allerede i morgen.

- Det værste, virksomheder kan blive udsat for, er utryghed og usikkerhed, så derfor er det vigtigt, at vi får en klar melding om kompensation fra dag ét, så man ikke skal afskedige folk og risikerer at gå konkurs, siger Brian Mikkelsen, der er administrerende direktør for Dansk Erhverv.

DI estimerer, at restriktionerne kommer til at koste restaurationsbranchen op til en milliard kroner i december.

Drastisk udmelding overrasker natklubejer

Den branche, der bliver hårdest ramt af de nye restriktioner, er natklubberne. De bliver lukket helt ned.

Fra fredag lukkes nemlig "lokaler og lokaliteter, hvor der drives natklub, diskotek eller lignende med et dansegulv", som Erhvervsministeriet formulerer det.

Og en så brat nedlukning kommer som en overraskelse i nattelivskoncernen Rekom, der ejer omkring 100 barer og natklubber i Danmark.

- Vi havde håbet på, at vi kunne holde samfundet åbent med brug af coronapas. Det kommer bagpå os, at det blev så drastisk en udmelding, at det faktisk bliver en tvangslukning af vores branche, siger politisk chef Lars Børsting.

Og han forventer tilpassede hjælpepakker.

- Vi har helt klart en forventning om, at med så hård en nedlukning, som der kom specifikt på vores branche i går, så skal den følges op med en ordentlig kompensation denne gang. Det handler om at redde nogle virksomheder og arbejdspladser, som har været dem, der har holdt mest for de sidste 18 måneder, siger han.

Med en "ordentlig kompensation", mener Lars Børsting en lønkompensation på 100 procent, så de kan sende de ansatte på juleferie med fuld løn og fuld dækning af de faste omkostninger.

På spillestedet Tobakken i Esbjerg forstår leder Jan Mols ikke, hvorfor det igen er spillesteder, natklubber, restauranter og barer, der skal tages ud af ligningen.

- Det er dybt skuffende og fra min stol helt uforståeligt, at vi som koncertsted med over 50 stående gæster nu igen skal bære ansvaret for, at smitten kan sprede sig. Jeg har personligt svært ved at se, at det er de 50 stående, der afgør, om der kan forekomme smitte, når vi samtidig kan se, at sportsbegivenheder og teatre, og alt, hvor man sidder ned, går fri.

Men kan I så fylde salen med stole, så folk sidder ned?

- Nej, det kan vi ikke. Vi har arrangementer af en art, der er så store, at det kan vi ikke. Vi kan have 1.300 mennesker i vores store sal, og det kan vi ikke stille stole op til, siger Jan Mols.

Han understreger, at virksomheden nok skal overleve med hjælp i form af kompensation.

- Nu har vi jo levet med hjælpepakker i halvandet år, næsten to år, men de hjælpepakker, der bliver stillet til rådighed, rammer bare ikke der, hvor vi mister vores indtægt, som er salg af øl. Og det tror jeg heller ikke, de nye kommer til.

'Det hele kommer til at afhænge af kompensationen'

SMV Danmark bliver ringet op af medlemmer, der har spørgsmål til kompensation, og ikke ved, om de skal aflyse bookede julefrokoster.

Og netop eventvirksomheder, som ikke er blevet lukket ned officielt, men nu ifølge SMV Danmark er de facto nedlukkede, bør også kunne få kompensation.

- Det hele kommer til at afhænge af kompensationen. Hvis den er bundet op på, at man er lukket helt ned, så ville dem, der lever af at holde julefrokoster, helst have været lukket ned. Men vi håber, og det forlyder, at der kommer noget kompensation til dem også, siger Mia Amalie Holstein.

December er en vigtig måned for mange restauranter og eventsteder, fordi julefrokosterne normalt tjener mange penge hjem, som kan spredes ud over resten af vintermånederne.

Men på pressemødet i går, sagde Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, klart og kontant, at man kraftigt opfordrede til at aflyse julefrokoster.

Thomas Weifenbach Jensen, der er administrerende direktør for Sabro Kro i Sabro tæt på Aarhus, håber, at julefrokostarrangører kommer til at få del i hjælpepakkerne.

Her er varerne til maden, der skulle bruges i weekenden, indkøbt og klar i køkkenet, og kommer enten til at blive solgt på anden vis, doneret eller i sidste ende kasseret.

- Som jeg forstår det, vil der være hjælpepakker til os, som er direkte berørt, og det tager vi da imod. Det er et plaster på såret, men det er ikke noget, som vi går jublende herfra med.

Han er meget ærgerlig over udmeldingen til pressemødet, fordi julefrokostsæsonen er højsæson i hans virksomhed.

- Jeg er rigtig trist, fordi det er en periode på året, hvor vi skulle have en fornuftig omsætning. Specielt den store julefrokostweekend, vi går i møde, som skulle hjælpe os med at have en behagelig januar og februar, siger Thomas Weifenbach Jensen.

På tværs af brancherne er håbet, at man kan åbne igen om fire uger og ikke får forlænget restriktionerne.

- Vi skal sammen bekæmpe corona, men det kommer til at koste blod, sved og tårer fra de danske virksomheder. Det kommer til at koste tab for virksomhederne, og det kommer til at koste arbejdspladser, når man kommer med så voldsom en udmelding med et fingerknips, siger Brian Mikkelsen fra Dansk Erhverv.

Hvordan hjælpepakkerne kommer til at se ud, og om de kun kommer til at gælde natklubberne eller også favner de virksomheder, der i øvrigt mister omsætning som følge af restriktionerne, ved vi endnu ikke.

Der er forhandlinger om kompensationsordningerne i Erhvervsministeriet klokken 11.00 og i Beskæftigelsesministeriet klokken 14.30 i dag.

FacebookTwitter