Nye skræktal: Ekstraregninger kan vælte familiers privatøkonomi

Familier kan få ekstraregninger på titusindvis af kroner, hvis energipriserne forbliver på rekordhøje niveauer.

Gasregningen står til at blive næsten fire gange så høj som normalt, viser udregninger. (Foto: Ida Marie Odgaard © Ritzau Scanpix)

De tårnhøje energipriser kan ende med at tvinge folk fra hus og hjem.

Således lyder det dystre budskab i Politiken i dag, hvor flere økonomer vurderer, at mange danskere vil få et chok, når de ser deres energiregninger den kommende vinter.

- Det kan vælte mange danskeres privatøkonomi. Selv hvis der skrues ned for termostaten og der spares på elektriciteten, så er der grænser for, hvor meget danskerne kan skrue ned for forbruget. Resultatet kan desværre blive, at nogle danskere må gå fra hus og hjem, skriver Palle Sørensen, der er cheføkonom hos Nykredit, i en analyse.

Men hvad kan det konkret komme til at betyde for den enkeltes energiregning, hvis energipriser forbliver på det nuværende tårnhøje niveau?

DR Nyheder har fået udregninger fra Danske Bank og Nykredit, der begge tegner et yderst dystert billede. Og det gælder især de danske, der varmer deres hjem op med naturgas.

Ifølge Danske Banks forbrugerøkonom, Louise Aggerstrøm Hansen, så kan den samlede gasregning i fyringssæsonen - fra 1. oktober til 30. april næste år - nemlig ende med at blive næsten fire gange så høj for en gennemsnitsfamilie.

- Det her kræver store besparelser i mange familier, først og fremmest på varmeforbruget, men også på andre områder, sagde hun i går til Børsen om tallene.

Det vil altså sige, at en familie - der i regneeksemplet forbruger knap 1.500 kubikmeter gas i løbet af vinteren - skal finde næsten 4.000 kroner om måneden, hvis radiatorerne skal køre på samme blus, som de gjorde for to år siden.

Altså en samlet ekstraregning på astronomiske 27.000 kroner.

Nykredit når frem til en lignende konklusion. De er kommet frem til, at en familie står til at få en ekstraregning på 33.000 kroner fra august og et år frem sammenlignet med 2021.

Chokregning kan ramme alle danskere

Det er dog ikke kun naturgaskunder, som lige nu skal lappe store huller i energibudgettet. Det koster nemlig kassen hver eneste gang, at du trykker på stikkontakten, starter opvaskemaskinen eller tænder for flimmerkassen.

Tal fra Nykredit viser nemlig, at elregningen det næste år vil blive mere end fordoblet sammenlignet med 2021.

En familie med to voksne og to børn bruger cirka 4.000 kilowattimer om året. Det betød, at de skulle have knap 10.000 kroner op ad lommen i 2021.

Den regning står til at blive mere end fordoblet over det næste år, viser cheføkonom Palle Sørensens tal.

Som om ekstraregningen for både gas og el ikke allerede lyder slem nok, så kan det faktisk ende med at blive endnu værre, lyder den dystre profeti fra cheføkonomen.

- Det er selvfølgelig ikke nogen naturlov, at el- og gaspriser skal blive på de høje niveauer. Men ser vi på markedets ”forventninger” til el- og gaspriserne, så ser det ikke umiddelbart ud til, at markedsaktørerne er fortrøstningsfulde – måske snarere tværtimod, siger han.

Et lys i mørket

De tårnhøje energipriser er ikke kun et dansk problem, men et akilleshæl for hele Europa.

Derfor skal EU-landenes energiministre på fredag mødes i Bruxelles for at diskutere, hvad man kan gøre.

EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, mener nemlig, at Vladimir Putin manipulerer med energimarkederne og tvinger prisen på gas op for de europæiske forbrugere og virksomheder.

Derfor har hun i dag fremlagt fem forslag, som skal få energiprisen ned i EU. Blandt dem er et prisloft for russisk gas.

- Vi ved, at sanktionerne gør ondt på Rusland, men vi skal også ramme Ruslands indtægter. Det kan vi gøre med et prisloft, siger hun på et pressemøde.

Den danske energiminister, Dan Jørgensen (S), har også en klar dagsorden med til mødet på fredag.

I et interview med Go' Morgen Danmark på TV2 siger han, at han går efter at lave initiativer, der kan få forbrugerprisen på el nedad.

- Vi er åbne for at se, om der skal være et prisloft. Om det skal være præcis den model, ved jeg ikke, men vi går til forhandlingerne i EU med et krav om, at der skal være lavere priser, sagde ministeren.