Russisk gasfinte giver ny mavepuster til virksomheder og forbrugere

Efter måneder med stigende gaspriser har priserne taget endnu et hop, efter russiske Gazprom har skåret i gasforsyningen gennem Nord Stream 1.

Gasledninger ved Nord Stream 1-faciliteterne i Lubmin i Tyskland. (Foto: © HANNIBAL HANSCHKE, Ritzau Scanpix)

Gaspriserne stiger og stiger torsdag, efter den russiske energikoncern Gazprom onsdag endnu en gang reducerede, hvor meget russisk gas, der løber fra Rusland til Tyskland.

Siden tirsdag har Rusland reduceret mængden af gas, der løber gennem den store rørledning Nord Stream 1, med 60 procent - først fra 167 millioner kubikmeter til 100 millioner kubikmeter tirsdag, og onsdag aften yderligere til 67 millioner.

De seneste tre dage er gaspriserne, som har været under hårdt pres siden Ruslands invasion af Ukraine i februar, steget med cirka 50 procent.

Og det går fortsat også ud over os her i Danmark.

- Gaspriserne stiger betydeligt igen, og det gør det meget dyrere at producere for danske virksomheder, og i sidste ende bliver varerne dyrere – også for danskerne, siger Troels Ranis, der er branchedirektør i Dansk Industri (DI).

Et af de steder, hvor stigende gaspriser får en mærkbar effekt, er Them Andelsmejeri syd for Silkeborg, hvor de producerer oste til restauranter, hoteller og supermarkeder.

Den enkelte forbruger vil bemærke, at ost – i vores tilfælde – kommer til at koste mere. Det har man nok allerede lagt mærke til, og jeg er bange for, at vi ikke har set de sidste prisstigninger endnu, siger mejeridirektør Torben Arris.

Her bruger man varme i både produktions- og rengøringsprocessen.

- Det er jo en af vores væsentligste omkostningsfaktorer. Vi bruger naturgas som vores primære energikilde sammen med el her i mejeriet.

Hos Them Andelsmejeri kan de helt konkret mærke, at gassen er blevet ti gange dyrere.

- Al den mælk, vi indvejer, skal vi også varme op til en pasteuriseringstemperatur, og vi bruger varme igen til rengøring, som gør, at vi bruger en masse varmt vand i løbet af dagen. Så alt det her er noget, som fordyrer vores løbende, daglige produktionsomkostninger, siger Torben Aarris.

Tyskland kalder russisk nedskæring i gassen for politisk

Ifølge det statslige Gazprom er årsagen til, at gasleverancerne er blevet reduceret, at et reparationsarbejde på nogle Siemens-dele er blevet forsinket.

Delene skulle have været til reparation i Canada og er blevet forsinket på hjemturen grundet sanktioner mod Rusland, skriver The New York Times.

Men det tror den tyske økonomiminister og vicekansler fra De Grønne, Robert Habeck, ikke på.

Han siger i en video på Twitter, at Putin skærer ned på gassen af politiske årsager. Han fortæller også, at der stadigvæk er gas, men at den bliver dyrere, og det derfor er tid til, at alle – både borgere og virksomheder – sparer på gassen og energien.

Den tyske regering lover, at der ikke vil opstå nogen gasmangel i Tyskland på grund af Gazproms nedsatte leverancer. Det kan godt betyde, at det bliver sværere at få fyldt reservelagrene inden den kommende vinter.

Herhjemme står vi heller ikke lige nu over for en kritisk situation, hvor vi løber helt tør for gas.

De danske gaslagre er godt 70 procent fyldt, og årstiden er med os.

- Vi har gas på lager, og vi er på vej ind i en sommersæson, hvor vi ikke har behov for at varme boligerne op, og det gør, at virksomhederne stadigvæk er stillet robust.

- Men tag ikke fejl, vi står i en meget alvorlig situation, og vi kan risikere at ende i en egentlig gasforsyningskrise. Og det betyder, at de virksomheder, der ikke er beskyttede kunder, kan risikere at blive lukket helt, og det kan komme til at koste dyrt, siger Troels Ranis fra DI.

Mejeri vil investere i egen energiproduktion

Tilbage i Them er Torben Aarris og resten af mejeriet begyndt at tænke over, hvordan de kan spare på energiforbruget, så omkostningerne ikke løber løbsk.

- Vi har længe arbejdet på at reducere vores energiforbrug med mange små og mellemstore projekter for at spare energi – spare strøm, spare gas. Så vi kigger lige nu på investeringer i vedvarende energi, så vi kan producere vores egen el, for at nedbringe vores energiomkostninger, siger han.

Kommer I til at skrue på mængden i kan producere eller priserne?

- Vi gør alt, hvad vi kan, for at sælge vores varer og holde en så konkurrencedygtig pris, som vi overhovedet kan. Men det er klart, at hvis gasprisen og andet fortsætter med at stige, så kan vi være tvunget til at sætte vores priser op.