Nye tal: Meget dyrere at leve som single

De bruger flere penge på at spise ude, og de købere dyrere ind. Læs hvor dyrt det er at være single her.

Pia Damsgaard Bach er single. Hun ønsker, at man bare kan købe en enkelt porre. (Foto: © Finn Vest- DR, DR)

I dag er der halvanden million danskere, der ikke bor sammen med en partner.

Det er singler i alle aldre. Men én ting har de til fælles. Det er dyrt at leve alene.

- Man har jo kun en indtægt og ikke nogen at dele regningerne med, så der er ikke så mange penge til overs, fortæller Pia Damsgaard Bach, der er selvstændig og single.

Spiser mere ude

Alene mad og drikke bliver hurtigt meget dyrere for en single end for en person, der lever i et parforhold.

Helt nye beregninger som Spar Nord har lavet for Magasinet Penge viser, at singler i gennemsnit bruger 18.000 kroner om året på take away mad pg på at spise og drikke ude, på f.eks. restaurant og café. Et par bruger i gennemsnit 10.000 kroner per person om året.

Singlerne bruger altså 8.000 kroner mere om året på at spise ude.

- Det er klart, at jeg går mere ud og spiser, end jeg måske ville gøre, hvis jeg havde nogen at lave mad med herhjemme, siger Pia Damsgaard Bach.

Dyrere at købe ind

Man kunne måske fristes til at tro, at singlerne bruger færre penge på at spise derhjemme, nu de spiser mere ude. Men det er ikke tilfældet.

Ifølge Spar Nord bruger en single 6.000 kroner mere om året på indkøb af dagligvarer end en person i et parforhold.

- Det er ret dyrt at købe ind, når man er single. Jeg føler, at jeg tit ender med at smide tingene ud i stedet for at få dem spist, siger Pia Damsgaard Bach.

Madspild gør singlemad dyr

Singler kan nemt komme til at købe mere, end de kan spise, når de handler ind i et supermarked.

Grøntsager er ofte pakket i et-kilo poser - eller pakket i bundter.

- Prøv at lægge mærke til sådan noget som porrer. De er altid pakket sammen i bundter med tre. Det irriterer mig, at jeg ikke bare kan købe en porre, siger Pia Damsgaard Bach.

Kød i store mængder

Beregninger som Spar Nord har lavet viser, at en enlig i gennemsnit bruger 36.000 kroner på mad om året. Et par bruger 30.000 kroner per person. Det giver en forskel på 6000 kroner.

Pia Damsgaard Bach peger på, at kød i store pakninger er en af forklaringerne.

- Der er ofte rabat, hvis du køber store pakker. Men sådan en pakke med 14 koteletter det vil jeg aldrig nogensinde få spist. Og hvis jeg skulle have dem i fryseren, så ville de fylde det hele, siger Pia Damsgaard Bach.

- Jeg føler tit, at jeg er afskåret fra at få rabatterne på de helt store pakker, siger hun.

Små husholdninger

Men når der nu er halvanden millioner singler, så er der også halvanden millioner potentielle kunder. Og det gør indtryk på supermarkederne.

- Der er ingen tvivl om, at singler er en meget væsentlig kundegruppe for os. Vi prøver, at tilpasse en stor del af sortimentet til små husholdninger, siger Mads Hvitved Grand, der er pressechef i Dansk Supermarked.

Men for supermarkederne er det vigtigt, at der er pakninger, der tiltrækker forskellige kunders behov.

- Men vi har også rigtig mange børnefamilier blandt vores kunder. Og der kommer vi nogle gange op i nogle pakningsstørrelser, som slet ikke giver mening for en single. Så vi skal ramme en balance mellem fødevarer til børnefamilier og fødevarer til singler, siger Mads Hvitved Grand.

Et æble

Der er da også sket noget, erkender Pia Damsgaard Bach.

- Man kan få små pakker med fisk, og man kan ofte få frugter til to kroner stykket, så man slipper for at købe ti ad gangen.

Men når man kan sælge eet æble - hvorfor kan man så ikke sælge én porre, spørger hun. Til det svarer Mads Hvitved Grand

- Vi har på tværs af vores kæder kørt forsøg med løsvægt på grøntsager også. Men det har vi haft meget mindre succes med end løsvægt på frugt.

Se mere om singleøkonomi i Magasinet Penge på DR 1 i aften klokken 21.55.