Nykredit-ejer om stemme-misbrug: Det blander vi os ikke i

Regler er regler, lyder det fra Nykredits ejer, Forenet Kredit, som ikke vil ændre på reglerne efter stemme-misbrug.

Der er ikke grus i demokratiet i Nykredit. Det slår pressechef i Forenet Kredit, Mathias Bencke Fremmen, fast. (Foto: Sara Gangsted © Scanpix)

Skal gebyrerne på boliglånene for over en million danskere stige eller falde? Skal landets største kreditgiver, Nykredit, børsnoteres? Skal Nykredit vokse eller fokusere på sin kerneopgave, som er realkreditlån til sine kunder?

Beslutninger, som i sidste ende træffes i Repræsentantskabet i Forenet Kredit, som ejer 80 procent af Nykredit og dermed sætter retningen for selskabet.

Men der er grus i de demokratiske processer i Forenet Kredit. I hvert fald kan DR Nyheder onsdag afsløre, at landets største administrationsselskab af almene boliger, KAB, har misbrugt kundernes stemmer til at påvirke valgene til Repræsentantskabet.

'Fair Bidragssats'

Afsløringen kommer på et tidspunkt, hvor der er stor fokus på valgene til Repræsentantskabet i Forenet Kredit, da mange kunder er vrede over de voldsomme prisstigninger, som Nykredits datterselskab Totalkredit gennemførte i 2016.

Her kunne låntagere opleve stigninger i gebyret til Nykredit - kaldet bidragssats - på op til 50 procent.

Siden har en stor fraktion af vrede bankkunder, kaldet Fair Bidragssats, forsøgt at overtage kontrollen med realkreditinstituttet ved at stille op til valgene til Repræsentantskabet. Foreløbigt uden held.

- Det her stiller Nykredits repræsentantskab i et dårligt lys. De mangler legitimitet, fordi de ikke er valgt på en måde, hvor de repræsenterer dem, som er Nykredits kunder, siger Kirsten Ketscher, der er juraprofessor på Københavns Universitet.

KAB administrerer 60.000 almene boliger i Hovedstadsregionen og har derfor haft mulighed for at få markant indflydelse på Repræsentantskabets sammensætning.

Forenet Kredit: Regler er regler

Spørger man Forenet Kredit, er der ikke en finger at sætte på de demokratiske processer i den kundeejede forening, som ejer Nykredit.

- Det blander vi os ikke rigtigt i. Den måde, som et medlem som for eksempel KAB organiserer deres stemmer, er deres banehalvdel. Det, vi går rigtigt meget op i, er, om vores regler bliver fulgt, og det har vi selvfølgelig undersøgt i denne sag, og der kan jeg bare sige, at alle vores regler er overholdt, og det er KAB i øvrigt også enig i, siger Mathias Bencke Fremmen, pressechef i Forenet Kredit, i dagens Følg Pengene på P1.

Hverken direktør Louise Mogensen eller formanden for Forenet Kredit, Nina Smith, har ønsket at stille op til interview.

Vi taler om et valg, hvor der sås tvivl ved hver femte afgivne stemme; hvordan kan I ikke blande jer i det?

- Regler er regler, og regler skal holdes.

Men der er vel også et moralsk aspekt her? Vi taler om demokratiske værdier også hos jer?

- Selvfølgelig er der rigtig meget moral og tillid i et demokrati, og det er klart, at vores valgregler er skruet sådan sammen, at vores repræsentantskab synes, at det er moralsk og etisk. Og hvis man overholder dem, så foregår valget på en ordentlig måde.

Kan gøre det igen

Men over for DR Nyheder anerkender KAB, at de ikke har haft en ordentlig proces?

- De er fuldstændig klare på, at alle regler er overholdt, det er det, de siger til mig. Igen: Vi er nødt til at sikre, at reglerne bliver overholdt, og de er fuldstændigt efterlevet.

Er reglerne gode nok så?

- Vi kan jo i lyset af denne her sag se, at der tilsyneladende er forskellige meninger om, hvordan man skal læse de her regler. Det har aldrig været uklart for os, men der er ikke nogen, der har interesse i at have uklare regler. Så hvis vi kan præcisere vores valgregulativ, så det bliver mere klart, hvordan praksis er, så vil vi rigtigt gerne det.

Vil man i fremtiden som administrationsselskab kunne tage kundernes stemmer uden at spørge direkte om lov og uden at oplyse om det og så stemme med de præciseringer?

- Det er jo et spørgsmål for de almene boligselskaber, hvilken aftale de har internt. Hvis man har ret til at repræsentere en stemme juridisk, så må man også gerne stemme.

Radius-valget

I marts måned kom det frem, at KAB's nu afgåede vicedirektør Flemming Strøm stemte på sig selv 3000 gange med kundernes stemmer ved valget til elselskabet Radius og dermed sikrede sig selv en bestyrelsespost.

Efter afsløringen trak Flemming Strøm sig fra posten i Radius, og efterfølgende er han også fratrådt sin stilling i KAB.

KAB har nu med bistand fra Kammeradvokaten iværksat et arbejde, der skal sikre rene linjer i fremtiden, når det gælder denne type valg.

I en redegørelse til DR Nyheder skriver KAB:

- KAB erkender, at vi på - samme måde som med Radius-sagen – mere eksplicit burde indhente accept hos de relevante boligorganisationsbestyrelser; det er og bør være god skik, at vi som administrationsselskab har tydelig opbakning, når vi handler i fællesskabets interesser, skriver KAB.

KAB har adgang til de almene boligers kundeoplysninger i Nykredit-koncernen, fordi de administrerer de enkelte boligselskaber og boligafdelingers økonomi.

Oplysningerne gav KAB adgang til at udnytte stemmerne uden de almene boligers viden, som det er sket.

Hvert medlem af Repræsentantskabet modtager et årligt honorar på 30.000 kroner for sit arbejde. Der afholdes mindst to repræsentantskabsmøder hvert år i forbindelse med, at Nykredit-koncernen offentliggør års- og halvårsrapport.

Facebook
Twitter