Tema Bidragssatser

Nykredit-kunder beskylder plan for at være vattet

Fempunktsplanen, der skal komme de øgede bidragssatser til livs, får kritik af vrede Nykredit-kunder.

Nykredit har hævet bidragssatserne gevaldigt. BRF Kredit kan ikke love, at det kan holde bidragssatsen i ro. (Foto: TORBEN CHRISTENSEN © Scanpix)

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen har søsat flere initiativer, som skal belyse realkreditområdet med henblik på ny lovgivning i næste folketingsår.

Men initiativerne er vattede, mener Chresten Ibsen, der er medstifter af Facebook-gruppen "Kritiske interessenter i Nykredit og Totalkredit" og foreningen Fairbidragssats.dk, som foreløbigt har indsamlet medlemmer og lån for over fem milliarder kroner.

Bidragssatser

Sidste år betalte de danske boligejere knap 15 milliarder kroner i gebyr på deres boliglån. Realkreditinstitutterne har nemlig de senere år skruet op for den såkaldte bidragssats, altså det gebyr en kunde løbende betaler til sit realkreditinstitut for at have et realkreditlån. Følg vores dækning her.

Gå til tema

- Det her jo bare, hvad erhvervs- og vækstministeren åbenbart kan: Han kan holde møder, siger Chresten Ibsen i radioprogrammet P1 Business.

Foreningen har i dag været til møde med BRF Kredit, som har grebet chancen for at få tusindvis af kunder ind i folden.

For Chresten Ibsen er løsningen er klar:

- De er nødt til at rulle bidragssatserne tilbage eller sørge for, de bliver rigtigt svære at ændre på i fremtiden.

Ordførende direktør i BRF Kredit og Jyske Bank, Anders Dam, opfordrer de vrede kunder til at vende Nykredit ryggen:

- Flere partier vil have skærpet konkurrencen. Der må jeg bare sige, at vi har den løsning, at det ikke koster noget at skifte. Vi har fjernet gebyret. Vi har frembragt en situation, politikerne vil have, så hvorfor skal vi så have de indgreb, spørger Anders Dam i P1.

Men Chresten Ibsen er skeptisk:

- Jeg er glad for, der på den måde er konkurrence på markedet. Men for en sikkerheds skyld vil jeg gerne have, at der er en beskyttelse mod, at du (Anders Dam, red.) laver en ændring i bidragssatserne, som kan træde i kraft, inden Nykredits stigninger gør. Det ville betyde, at vores medlemmer havde en kattelem ud af den her pine.

Anders Dam, direktør for BRF-kredit, vil dog ikke give nye kunder den forsikring:

- Den bedste beskyttelse ligger i, at hvis vi hæver bidragssatserne, så kan I skifte til et andet institut, siger han.