Tema Bidragssatser

Nykredit-top går selv fri af pris-hop

De fleste medlemmer af bestyrelsen i Foreningen Nykredit går selv fri af de stigende priser, som 440.000 andre medlemmer af foreningen skal betale.

Forsker kritiserer, at bestyrelsesmedlemmer i Nykredit har vedtaget prisstigninger, der ikke rammer dem selv. (Foto: TORBEN CHRISTENSEN © Scanpix)

Foreningen ejer 90 procent af finanskæmpen, og bestyrelsen er valgt til at varetage medlemmernes – altså kundernes interesser.

Men ingen af de ni medlemmer, der er valgt af kunderne og obligationsejere, har lån i deres bopæl i datterselskabet Totalkredit, hvor priserne bliver hævet.

Desuden har tre medlemmer af bestyrelsen valgt at placere lån i deres hus eller sommerhus i helt andre selskaber. Det viser en gennemgang som DR har lavet af bestyrelsens lån.

Bidragssatser

Sidste år betalte de danske boligejere knap 15 milliarder kroner i gebyr på deres boliglån. Realkreditinstitutterne har nemlig de senere år skruet op for den såkaldte bidragssats, altså det gebyr en kunde løbende betaler til sit realkreditinstitut for at have et realkreditlån. Følg vores dækning her.

Gå til tema

- Det tænker jeg ikke godt om. Jeg synes ikke, det er ordentligt, siger Lars Krull, der er forsker og seniorrådgiver ved Institut for Økonomi og Ledelse på Aalborg Universitet.

Han kritiserer de bestyrelsesmedlemmer, der har lån i andre selskaber.

- Man kan i hvert fald sige, at nogle af de beslutninger, de tager, altså for eksempel prisstigninger, som der netop har taget, det er ikke nogle prisstigninger, der rammer dem selv. Og så kan man jo sige, at så tager de en beslutning på vegne af nogle andre, siger Lars Krull.

Skiftede selv lån

Senest har bestyrelsesmedlemmet Hans Bang-Hansen fra Horsens flyttet sit lån fra Totalkredit til Jyske Bank. Det har han gjort i samme periode, som han har været med til at vedtage, at bidragssatserne skal stige for kunderne i Totalkredit.

Lars Krull fra Aalborg Universitet kalder det ”uordentligt”, at Hans Bang-Hansen har skiftet sit eget lån, mens han var med til at hæve prisen for kunderne.

- Han er jo foreningsvalgt. Det svarer jo faktisk til, at en politiker, der er medlem af ét parti, åbenlyst går ud og siger, at han stemmer på et andet. Det kan man selvfølgelig ikke have, mener Lars Krull.

Refinansiering bestemt af frist

Hans Bang-Hansen har ikke ønsket at deltage i et interview. Men han skriver i en mail, at han og hans kone igennem lang tid har været kunder hos Jyske Bank.

- Derfor har vi, nu da lånet skulle refinansieres, optaget et Jyske Bank lån. Timingen er bestemt af fristen for refinansiering 1. februar 2016, forklarer Hans Bang-Hansen i en mail.

21 Søndag har siden torsdag været i dialog med Nykredit. De valgte at udsende en pressemeddelelse lørdag eftermiddag, hvor de fremlagde oplysninger om bestyrelsesmedlemmernes lån.

Her udtalte formand for Nykredit Realkredit, Foreningen Nykredit og Nykredit Holding, Steen E. Christensen og Næstformand i Foreningen Nykredits bestyrelse og bestyrelsesmedlemi Nykredit Holding og Nykredit Realkredit, professor Nina Smith følgende om de enkelte bestyrelsesmedlemmers lån:

"Det, vi går højt op i, er, om bestyrelsesmedlemmerne arbejder dedikeret for at sikre en Nykredit-koncern, der er til gavn for kunder og samfund. Og det gør alle 19 medlemmer. Hvor de forskellige medlemmer har optaget deres private realkreditlån, går vi ikke op i."

Næstformanden i foreningen, Nina Smith, medvirkede i denne uges udgave af 21 Søndag. Du kan se indslaget her.

Bestyrelsens lån hos andre

 • Anders C. Obel
  Lån hos: Realkredit Danmark
  15 millioner kroner
  Gods ved Langå
 • Per W. Hallgren
  Lån hos: Nordea
  En halv million kroner
  Sommerhus i Nordsjælland
 • Hans Bang-Hansen
  Lån hos: Jyske Bank
  Tre millioner kroner
  Sommerhus ved Horsens

Fra venstre: Anders C. Obel, Hans Bang-Hansen og Per W. Hallgren.

Kilde: DR’s gennemgang af tinglysningspapirer for bestyrelsesmedlemmernes ejendomme. Vi har medtaget de valgte medlemmer blandt kunderne og obligationsejere. Og har fravalgt at medtage de medarbejdervalgte.

Se hele listen over bestyrelsesmedlemmernes lån her.