Tema Bidragssatser

Nykredits topchef om højere bidrag: Vi kan ikke fortælle alt

Pengekoncernen vil først tale med erhvervsudvalget, før man vil fortælle, hvad kunderne må få at vide om bidragsstigninger.

Der er uro om Nykredits forhøjelse af bidragssatserne forud for en børsintroduktion. Her koncernchefen. (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

Nykredit vil åbne mere op for baggrunden bag prisstigninger for kunderne.

Men der er grænser for, hvad man kan fortælle af hensyn til forretningen.

Sådan lyder argumentationen fra Nykredits topchef, Michael Rasmussen.

- Vi kan forstå, at Folketingets Erhversudvalg efterspørger en grundig gennemgang af vores kapitalbehov, og det vil vi meget gerne give. Der er naturligvis i de her tal nogle mere fortrolige oplysninger. Dem vil vi gerne give til erhvervsudvalgets medlemmer under fortrolighed, men de har en detaljegrad der gør, at vi ikke kan gå bredere ud, siger koncernchefen.

Bidragssatser

Sidste år betalte de danske boligejere knap 15 milliarder kroner i gebyr på deres boliglån. Realkreditinstitutterne har nemlig de senere år skruet op for den såkaldte bidragssats, altså det gebyr en kunde løbende betaler til sit realkreditinstitut for at have et realkreditlån. Følg vores dækning her.

Gå til tema

Der er mange utilfredse kunder derude. Hvad vil I gøre for at oplyse kunderne om, hvorfor de skal betale mere for at have deres lån hos jer?

- Jamen, vi er jo rundt på møder i hele landet. Vi er på Facebook, og vores rådgivere taler med kunder hver eneste dag. Og vi dokumenterer, så meget vi kan.

- Men vi er nødt til at respektere, at der en naturlig grænse for, hvor meget vi kan åbne op. Men alt, vi kan, gør vi. Jeg vil stadigvæk sige, at der er to kundemøder tilbage, hvor kunderne kan se og høre vores dokumentation, som vi kan give dem.

Koncernchefen ønsker ikke over for DR Nyheder at svare på, hvad Nykredit konkret kan fortælle af nyt om bidragssatserne.

- Vi kan dokumentere, hvordan de forskellige indgreb vil ramme, men det synes jeg godt, jeg vil dele med erhvervsudvalget først. Jeg tror, vi er ved at lukke nu. Jeg er nødt til at løbe, lyder det fra topchefen.

Sagen kort

  • Nykredit har fået kritik for at ville hæve bidragssatserne, der er gebyret for at låne penge. Og flere af Folketingets partier har krævet dokumentationen for baggrunden til prisstigningerne for kunderne. Nu har Nykredit inviteret Folketingets erhvervsudvalg til møde 4. marts.
  • At hæve bidragssatserne betyder for den enkelte boligejer, at ens boliglån bliver dyrere, og det har fået flere vrede kunder til at vende Nykredit ryggen.
  • Nykredit begrunder selv den seneste stigning med nye lovkrav og nødvendigheden af at lægge flere penge til side for at kunne stille sikkerhed for kundernes lån. Flere peger også på, at stigningen blandt andet skyldes, at de kommende aktionærer og dermed ejere af Nykredit kræver højere priser.