Nyt banklån kan gøre det billigere at købe bolig

Konkurrencen skærpes for banklån. Jyske Bank udfordrer realkreditten med ny lånetype.

Jyske Bank tilbyder nu banklån, der kan konkurrere med realkreditlån ved boligkøb.

En helt ny form for lån kan gøre det billigere at finansiere køb af boliger.

Eksperter forudser, at den nye lånetype kan udfordre de populære F1-lån fra realkreditinstitutterne, skriver Berlingske.

Det er Jyske Bank, som står bag nyskabelsen, der går ud på at yde banklån med en løbetid på 30 år til bolig. På grund af de kraftigt forhøjede bidragssatser er banken i stand til at underbyde rentetilpasningslånene, hævder banken.

En bidragssats er en procentdel, som realkreditinstituttet opkræver for at administerere et lån. Jo lavere bidragssatsen er, jo billigere er lånet.

Plads til konkurrence

Jyske Banks administrerende direktør, Anders Dam, siger, at der er plads til konkurrence på boligområdet, og en uafhængig ekspert ser gode muligheder for, at lånet bliver en succes.

- Bidragssatserne er steget med mere end 100 procent på nogle lånetyper, så det her lyder spændende.

- Det er positivt, at nogle tænker fornyelse og får konkurrence ind på markedet, siger Kim Valentin, privatøkonomisk rådgiver ved Finanshuset i Fredensborg, til avisen.

Ifølge Morten Skak, boligøkonom ved Syddansk Universitet, kan lånet blive en stor succes - forudsat, at det er billigere end alternativerne.

Advarer mod lånebus

En anden ekspert - John Norden fra Mybanker - er derimod skeptisk. For hvad sker der den dag, hvor aktiviteten øges i samfundet, og bankerne begynder at låne flere penge ud, spørger han.

- Vil Jyske Bank så ikke hellere have de lån, de tjener mere på. Man risikerer som låntager at sætte sig ind i en lånebus, der er dyr at komme ud af og uden at kende dens destination, siger John Norden.

Anders Dam understreger, at Jyske Banks kunder fortsat vil have mulighed for at vælge de klassiske realkreditlån, hvis de ikke ønsker det nye boliglån.

/ritzau/

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk