Siden et flertal i Folketinget i marts blev enige om, at vaccinationer og test skulle spille en helt central rolle i genåbningen af det danske samfund, er der blevet arbejdet på højtryk for at udvikle et digitalt coronapas.
Resultatet af det arbejde blev præsenteret på et pressemøde i Københavns Lufthavn fredag ved frokosttid.
– Appen Coronapas er en tryghed og en sikkerhed for, at vi kan få åbnet samfundet mest muligt, sagde sundhedsminister Magnus Magnus Heunicke (S) på pressemødet og opfordrer alle voksne danskere til at downloade den nye app.
Opgaven med det digitale coronapas har været todelt. For det første er der blevet udviklet en app, som kan vise vaccinationsstatus og testsvar fra både PCR-test og lyntest samt immunitet ved tidligere smitte.
Derudover er it-infrastrukturen omkring vaccinationer og testsvar blevet opdateret. Herunder hjemmesiden sundhed.dk, som skal kunne tale sammen med appen.
Det er IT-virksomhederne Netcompany og Trifork, der har været leverandør på arbejdet, som ifølge Ritzau anslås til at have kostet omkring 50 millioner kroner.
– Det er det hele værd, at vi har et coronapas, for det har gjort, at vi har kunne lukke det danske samfund op tidligere, end det ellers havde været muligt, siger finansminister Nicolai Wammen i et interview med DR Nyheder.
Ny app skal beskytte personoplysninger bedre
Når man downloader coronapasset, får man adgang til en side bestående af en QR-kode og en bjælke, der er grøn, hvis coronapasset er gyldigt.
Siden slutningen af marts har det været muligt at tilgå et simpelt coronapas på sundhed.dk og i appen MinSundhed.
Disse løsninger vil fortsætte med at fungere, men med den nye app beskytter man ifølge sundhedsminister Magnus Heunicke sine privatoplysninger bedre.
Når man viser coronapasset til cafépersonale, museumsvagter eller sin frisør, kan de nemlig kun se, om passet er gyldigt, men ikke om det skyldes, at man er vaccineret, nytestet eller har været smittet.
De, der aflæser appen kan heller ikke umiddelbart se ens navn eller andre oplysninger, og de skal ikke selv stå og regne på, hvornår et testsvar er gyldigt. Det viser QR-kodensgrønne farve.
– Det, der er på skærmen, er alene det, der er brug for at blive tjekket og ikke alt muligt andet, siger Magnus Heunicke.
Det nye coronapas har to grundindstillinger: Danmark og Udlandsrejse.
Skifter man til udlandsrejse, vises en ny QR-kode og yderligere oplysninger om testsvar, vaccinationer og tidligere smitte. Denne del af appen lever op til de europæiske krav for et coronapas og kan bruges i udlandet.
– Med coronapasset vil døren igen snart stå åben til lande i Europa, hvor pandemien er under kontrol, fordi man fra den 1. juli vil kunne bruge det nye coronapas til at rejse ud i EU, siger Nicolai Wammen.
I den politiske aftale lægges der op til, at coronapasset skal udfases, når alle over 16 år er vaccineret til august. Tror du stadig på det?
– Der er lavet en politisk aftale, og den arbejde vi efter. Men at sætte en præcis dato på, hvornår der ikke længere er brug for et coronapas i Danmark, det er for tidligt at sige noget om.
Erhvervslivet byder den nye app velkommen
I forbindelse med udvikling af appen har der været nedsat et advisory board med repræsentanter fra Dataetisk Råd, Cybersikkerhedsrådet samt Københavns Lufthavne, Tivoli og Divisionsforeningen, som løbende er kommet med råd om anvendelighed, håndtering af data og sikkerhed, oplyser digitaliseringsstyrelsen.
Ifølge administrerende direktør i Dansk Industri Lars Sandahl Sørensen er den nye app et konkret og godt værktøj til at få dansk erhvervsliv tilbage til normalen.
– Appen skal hjælpe os alle sammen – erhvervslivet og danskerne - til større mobilitet. Særligt er coronapasset afgørende for rejsebranchen, siger han.
Han bakkes op af direktør for Dansk Erhverv Brian Mikkelsen, som pointerer, at den nye app er hurtigere og lettere at aflæse.
– Når vi skal have gæster til at komme til Danmark, bliver det meget lettere. Så fra erhvervslivets side er det en rigtig god investering, siger han.
Coronapasset møder kritik fra IT-ekspert
Mens politikere og erhvervsliv er begejstrede for den nye app, møder coronapasset kritik fra blandt andre ekspert i IT-sikkerhed Peter Kruse. Han mener, at appen kommer for sent, har været for dyr og ikke adskiller sig væsentligt fra den eksisterende løsning med MinSundhed.
– Jeg har svært ved at se appen som andet end spild af skattekroner, siger han.
Som svar på den kritik understreger finansminister Nicolai Wammen, at det nye coronapas i modsætning til MinSundhed også kan bruges i udlandet.
– Den her app har blandt andet til formål at sikre, at vi ikke bare kan lukke det danske samfund op, men også at vi kan komme ud i verden, siger han.
Peter Kruse kritiserer også, at det er forholdsvis let at snyde med coronapasset ved enten af affotografere et gyldigt coronapas eller låne et gyldigt pas af en ven.
Det afviser finansministeren blandt andet med, at appens vandmærke og grønne bjælke changerer i farverne.
– Men det er klart, at hvis der er nogle, som decideret går efter at snyde, så er det noget, som vi på ingen måde kan bifalde. Det her bygger på, at alle tager ansvar og opfører sig ordentligt, siger Nicolai Wammen.
Ministeren tilføjer, at der i givet fald vil være tale om dokumentmisbrug, som er strafbart.
Artiklen er opdateret med uddybning om dokumentmisbrug efter ønske fra finansminister Nicolai Wammen.