Nyt hul i skattekassen: Kan misse over en halv milliard om året i tabt aktieskat

Statsrevisorerne kritiserer manglende kontrol hos skattemyndighederne.

Skattestyrelsen har ikke sikret sig, at borgere og selskaber betaler den korrekte skat af aktier. (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

En dugfrisk beretning fra Statsrevisorerne viser, at statskassen går glip af et kæmpebeløb.

Skattestyrelsen har nemlig ikke sikret sig, at beskatningen af aktier for borgere og selskaber sker korrekt.

Når borgere får en gevinst på en såkaldt unoteret aktie, så beskattes de nemlig kun, hvis de selv angiver beløbet til skat. Det på trods af, at Skattestyrelsen kan ligge inde med oplysninger nok til at foretage en skatteberegning.

Derudover selvangiver blot 40 procent af borgerne, når Skattestyrelsen i forbindelse med årsopgørelsen gør dem opmærksom på, at de ejer aktier i børsnoterede virksomheder.

Det betyder igen, at borgernes muligvis ikke beskattes af gevinster.

En halv milliard

Alene manglende beskatning af borgernes aktier betyder, at statskassen kan gå glip af 503 millioner kroner årligt alene fra borgerne. Rigsrevisionen frygter i sin beretning, at misbrug i med uberettiget fradrag vedrørende aktier kan udgøre op til 377 mio. kr i 2018. Der kan dog være overlap mellem de to tal.

- Det er en pænt stor sag i kroner og øre. Det er mærkeligt, at folk, der har aktier, ikke har angivet enten deres gevinst eller tab. Det har de ikke gjort på deres selvangivelse, siger Statsrevisorernes formand, Henrik Thorup (DF) til Ritzau.

Rigsrevisionen finder ligeledes frem til, at der er væsentlig risiko for, at Skattestyrelsen ikke får indkrævet den rigtige skat hos virksomhederne, fordi der er begrænset viden om, hvorvidt selskaber følger reglerne.

Enhedslisten: Skandale

At statskassen går glip af hundredvis af millioner kroner hvert eneste år sker ifølge Statsrevisorerne blandt andet, fordi Skattestyrelsen ikke bruger de oplysninger, som styrelsen modtager fra bankerne.

Og det er en regulær skandale, at penge sniger sig uden om statskassen, lyder det fra statsrevisor Frank Aaen (EL).

- Det er helt grotesk, når man kan læse, at selv når der på selvangivelsen står, at man skal indberette indkomst ved salg af aktier, og 60 procent af borgerne efterfølgende undlader at gøre det, så har skattemyndighederne ikke så meget som sendt en rykker til de pågældende.

Skat har oplysningerne

Ved udgangen af 2018 var der 966.000 borgere i Danmark, der ejede aktier i danske depoter med en samlet kursværdi på 250 milliarder kroner.

35.000 selskaber ejede noterede aktier for en samlet kursværdi på 1.045 milliarder kroner.

Den manglende kontrol er bemærkelsesværdig, fordi Skattestyrelsen får mange oplysninger foræret, konstaterer statsrevisorerne.

Bankerne har siden den 1. januar 2010 skullet indberette oplysninger om køb- og salg ved handel med noterede aktier i danske bankdepoter.

Det betyder, at Skattestyrelsen helt automatisk kan beregne gevinst og tab ved salg af aktier for cirka 86 procent af kursværdien af de noterede aktier.

- Statsrevisorerne finder det ikke tilfredsstillende, at Skatteministeriet ikke har sikret en korrekt beskatning af aktier for borgere og selskaber. Særligt burde Skattestyrelsen i højere grad have anvendt de oplysninger, som styrelsen modtager fra banker, står der i beretningen.