Nyt problem ved omstridt smitteapp: Lyntestede danskere kan ikke registrere sig coronaramte

Tusindvis af corona-positive, der har brugt kviktest, kan ikke registrere det i Smittestop.

Smittestop virker ikke, hvis du er testet positiv med en lyntest, bekræfter ministerium. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

- Smitteopsporing er afgørende for at bryde smittekæderne og kontrollere covid-19-epidemien, mens Danmark genåbner.

Sådan lød det fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S), da han i juni præsenterede appen 'Smittestop', som ifølge ministeren var et 'konkret værktøj' til at bryde smittekæder.

Det er dog ikke alle corona-positive, som kan være med til at bryde smittekæderne ved at registrere sig i appen og hermed gøre nære kontakter opmærksomme på, at de skal testes.

For hvis du er én af de mere end 4.000 danskere, der har fået en positiv coronatest efter en lyntest - også kaldet antigentest - så kan du ikke registrere dig positiv i appen og hermed bidrage til at komme corona-epidemien til livs.

Det bekræfter Sundhedsministeriet i en mail til DR Nyheder.

Klar til næste år

Når man vil sende notifikationer ud via Smittestop, tjekker appen via den mikrobiologiske database, MiBa, at brugeren rent faktisk har en valid, positiv test. Dette for at sikre, at folk ikke sender falske beskeder ud via appen.

Men ifølge Sundhedsministeriet vil man først i begyndelsen af næste år kunne registrere positive lyntest i MiBa og dermed også i Smittestop.

- Indtil da kan et positivt svar fra en antigentest foretaget af private testudbydere ikke meldes ind i smittestop-appen, skriver ministeriet.

Hullet i appen kan få konsekvenser for smitteopsporingen vurderer professor ved klinisk institut på Aarhus Universitet Eskild Petersen.

Han kalder det brandærgerligt, at appen ikke er gearet til lyntest.

- Smittestop-appen er vores primære redskab til, at folk bliver informeret om, hvad der sker omkring dem. Og at man ikke kan registrere sig efter en lyntest er brandærgerligt, når vi nu er i en situation, hvor antallet af daglige lyntest næsten er oppe på samme niveau som den traditionelle PCR-test, siger han.

Hvad betyder det for smitteopsporingen?

- Det betyder, at folk ikke bliver informeret om, at der er nogle i deres omgivelser, der er testet positiv med en lyntest. Det gør smitteopsporingen mindre effektiv og kan betyde, at folk mister lidt af tilliden til appen, siger Eskild Petersen.

Det er langt fra første gang, at DR Nyheder har kunnet afdække huller i appen. Senest er det blevet afsløret, at Android-brugere af appen kan have misset notifikationer om smittefare.

En række telefonbrands med Android-styresystemet har nemlig været ramt af en fejl, hvor Smittestop-appen ikke notificerede brugerne i tide om, at de havde været i nærheden af en person, der er testet positiv.

Et problem, der formentligt har eksisteret fra starten af appens levetid, og som kan have betydet, at folk ikke er blevet testet for covid-19 i tide.

Desuden har DR Nyheder afdækket, hvordan dine kollegaer, klassekammerater eller personer, du havde været på kursus med, ikke nødvendigvis fik besked i appen, hvis du blev konstateret smittet.

Ovenstående fejl er alle blevet rettet.

Smittestop-appen

  • 60.710 personer har fra uge 28 i juli til og med uge 51 bestilt en test, hvor de har angivet en besked i Smittestop som årsagen i en spørgeskemaundersøgelse.

  • Af dem er 573 personer testet positive.

  • Appen er downloadet 2.027.918 gange.

  • Kilde: Sundheds- og Ældreministeriet

Ekspert: Et glimrende redskab - når det virker

Professor Eskild Petersen mener dog trods de mange fejl, at smittestop-appen er et nødvendigt redskab i kampen mod coronavirus.

- Jeg synes, at det er et glimrende redskab, fordi vi har det tæt på os. Men derfor er det også ærgerligt, at det ikke virker, da det er det prirmære redskab, som vi hver især kan bruge til at se, hvad der foregår rundt omkring os, siger han.

Har den virket, som du havde forventet?

- Det vil jeg sige, at den har. Men nu begynder der at komme et problem med lyntestene, som vi ikke kunne have forudset, da appen blev taget i brug. De problemer skal vi have løst, siger Eskild Petersen.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har ikke ønsket at stille op til interview om historien. Vi ville ellers have spurgt ham om, hvilken betydning han vurderer, at den manglende registrering af positive kviktest får for smitteopsporingen.

Vi ville ligeledes gerne have haft svar på, hvorfor der først kan være en løsning på det til næste år.