Nyt regnestykke: Arbejdsulykker koster samfundet milliarder

Og udgifterne er formentlig langt større end anslået, mener arbejdsmiljøchef.

Et væltet stillads er et eksempel på en hændelse, som kan resultere i arbejdsulykker (arkivfoto). (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

Arbejdsulykker koster årligt samfundet omkring 6 milliarder kroner.

Det viser et regnestykke over udgifterne til arbejdsulykker for henholdsvis virksomheder og det offentlige, som staten for første gang har foretaget, skriver TV 2.

Beregningen er baseret på 42.516 arbejdsulykker, som skete i 2011, og den viser, at udbetaling af sygedagpenge, merudgifter til sundhedsvæsenet samt manglende skatteindtægter årligt koster virksomheder 5,1 milliarder kroner, mens prisen for staten er 800 millioner kroner.

Det er et grotesk beløb, mener Ulla Sørensen, arbejdsmiljøpolitiskchef i 3F.

- Og det er desværre kun en lille bid af kagen, siger hun til DR Nyheder.

- Der er også udgifter til den enkelte medarbejder, som måske kommer så galt af sted, at de mister deres arbejdsevne, og i den forbindelse kan der også være udgifter til udmålingen af erstatningssagen.

Mindre kontrol med virksomheder

Trods en lille nedgang i antallet af arbejdsulykker i 2016, så har antallet ligget stabilt siden 2011. Det er der en god grund til, mener Ulla Sørensen.

- Dem, der ikke har orden i arbejdsmiljøet, slipper i dag for kontrol.

- Politikerne har skåret på tilsynsindsatsen og og kontrolfunktionen, hvilket betyder, at der ikke er det samme antal tilsyn til vores virksomheder, understreger hun over for DR Nyheder og efterlyser, at politikerne prioriterer kampen mod arbejdsulykker.

Antallet af fuldtidsbeskæftigede hos Arbejdstilsynet er skåret fra 703 til 606 siden 2014 og frem til i dag. Dengang foretog Arbejdstilsynet 62.600 tilsynsbesøg årligt, mens de i 2016 foretog 48.100, fremgår det af den seneste årsrapport fra Arbejdstilsynet.

Samlet har myndigheden gennem de sidste tre år altså nedlagt omkring 100 stillinger og foretaget godt 14.500 færre kontroller af virksomheder om året.

Minister: Jeg vil give flere penge til tilsyn

Nedskæringerne har haft konsekvenser, og indsatsen er langt fra god nok, indrømmer beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) over for TV 2. Han er derfor parat til, at ’kigge på om Arbejdstilsynet skal tilføres flere ressourcer’.

- Skiftende regeringer har skåret på Arbejdstilsynet, og derfor ser vi jo også nu et behov for at endevende Arbejdstilsynet. I den forbindelse kommer jeg til at se på, om det er nødvendigt at tilføre flere ressourcer, siger Troels Lund Poulsen til TV 2.

Derfor nedsætter ministeren nu et ekspertudvalg, som skal komme med anbefalinger til, hvordan udviklingen kan vendes - det er dog uklart, hvor mange millioner Arbejdstilsynet skal tilføres.

- Om det er 200, 100 eller 50? Det, synes jeg, er alt for tidligt at sige noget om på nuværende tidspunkt, siger Troels Lund Poulsen til TV 2.

Facebook
Twitter