Nyt system stopper fejl for 50 millioner: Bremser snyd og tastefejl i din årsopgørelse

Maskinlæring og digitale stopklodser sparer statskassen for millioner, lyder det fra styrelse.

På nuværende tidspunkt har Skattestyrelsens digitale værktøj stoppet forkerte indtastninger på årsopgørelsen for 50 millioner kroner. (Foto: © Thomas lekfeldt, Scanpix)

Om ganske kort tid kan vi alle tjekke årsopgørelsen og se, om der venter en gigantisk skatteregning, eller om sommerferien skal forsødes.

Mens langt størstedelen af alle danskere har fuldstændig tjek på deres skatteoplysninger, så er det fortsat muligt at begå fejl eller snyde med oplysningerne i årsopgørelsen.

Ved årsopgørelsen i 2018 lancerede Skattestyrelsen et nyt våben i kampen mod fejl og snyd. Der er tale om et digitalt kontrolværktøj, der skal stoppe forkerte indtastninger.

Indtil nu har værktøjet stoppet fejlagtige indtastninger af fradrag for knap 50 millioner kroner, oplyser Skattestyrelsen.

Det svarer til godt 13 millioner kroner i skat, lyder det ifølge styrelsens beregninger.

- Vi forsørger at gøre årsopgørelsen så let som muligt for de mange, der gør det rigtigt. Men der skal også være en god kontrol rettet mod dem, der enten laver fejl eller bevidst indtaster forkerte oplysninger, siger underdirektør i Skattestyrelsen Karoline Klaksvig.

Spotter atypisk adfærd

Når de nye årsopgørelser bliver sendt ud, vil hundredtusinder af borgere forsøge at rette i årsopgørelsens felter over fradrag.

Det er her, værktøjet kommer ind i billedet. Værktøjet udpeger borgere, hvis indtastninger er atypiske eller følger mønstre, der adskiller sig væsentligt fra gennemsnittet.

Det kan eksempelvis være, hvis en ung borger indberetter store fradrag på aktier, selvom vedkommende står til at være studerende eller arbejdsløs.

Det samme sker, hvis der er mange eller store rettelser i fradragsfelterne i forhold til borgerens lønindkomst.

Herefter vil den pågældenes skatteoplysninger blive kontrollet af en medarbejder i Skattestyrelsen. Information fra værktøjet siden lanceringen har ført til cirka 1.300 manuelle kontrolsager.

Kontrolværktøjet er baseret på såkaldt 'machine learning'. Det betyder, at værktøjet bliver bedre og bedre, jo flere årsopgørelser det tjekker. Med en kapacitet på 1.000 årsopgørelser i minuttet ryger der da også en del opgørelser gennem mekanikken.

- Det er en indsats, vi løbende udvikler og finjusterer. Sidste år på denne tid tog vi et vigtigt skridt med det digitale kontrolværktøj, og nu er vi klar med en styrket udgave, siger Karoline Klaksvig.

Digitale stopklodser

Det nye værn mod fejl og snyd er én ud af flere digitale hjælpeværktøjer, Skattestyrelsen har til rådighed. Et andet effektivt værktøj er de såkaldte digitale stopklodser.

De skal stoppe forkerte indberetninger allerede i det øjeblik de foretages og dermed forhindre forkerte udbetalinger af overskydende skat.

I forbindelse med kontrollen med årsopgørelsen 2018 blev de digitale stopklodser aktiveret næsten 45.000 gange fordelt på 30.000 unikke personer.

Kilde: Skattestyrelsen

De digitale stopklodser er placeret på årsopgørelsens åbne felter. Det vil sige de felter, hvor man selv har mulighed for at indtaste oplysninger eller ændre i de fortrykte oplysninger.

Det betyder, at man eksempelvis ikke kan oplyse et fradrag for fredede ejendomme, hvis ikke man ejer en fredet ejendom. Eller tage fradrag for lønmodtagerudgifter, hvis man ikke er lønmodtager.