Nyt våben mod farlige produkter: Danske internetudbydere skal blokere kæmpe handelsplatform

For første gang bliver ny produktlov taget i brug.

Fra næste uge skal danske internetudbydere blokere for en stor kinesisk handelsplatform. (Colourbox)

Hele 24 forskellige produkter, der udgør en "betydelig risiko", er blevet solgt fra den kinesiske e-handelsplatform Banggood.

Der er tale om såkaldte buskrydder-klinger og skæreskiver til vinkelslibere, der er så farlige, at de er ulovlige at sælge i Danmark.

Flere gange har Sikkerhedsstyrelsen dog også advaret danske forbrugere mod at købe produkterne og givet påbud til virksomheden.

Nu tager de danske myndigheder så et nyt våben i brug over for e-handelsplatformen.

Fra næste torsdag skal de danske internetudbydere nemlig blokere for adgangen til hjemmesiden, så det ikke længere er muligt at klikke sig derind.

Det fremgår af en kendelse fra Retten på Frederiksberg.

Det er første gang, at de danske myndigheder får blokeret for en hel hjemmeside med udgangspunkt i produktloven. Det fortæller Jakob Willer, der er direktør i teleindustrien.

Dette er et af de mange produkter fra Banggood, som de danske myndigheder har advaret imod. (Foto: © Sikkerhedsstyrelsen)

'Skruen uden ende'

Hos IT-Politisk Forening, der arbejder for borgernes digitale rettigheder, er formand Jesper Lund yderst kritisk over for de danske myndigheders blokering af hjemmesiden.

- Vi ender som Saudi-Arabien eller Kina, hvis hver eneste udenlandske hjemmeside, der ikke til punkt og prikke overholder hvert eneste element i dansk lov, skal kunne blokeres. Så kan store dele af internettet ende med at blive blokeret, siger Jesper Lund.

I forvejen har en række myndigheder i Danmark mulighed for at blokere for hjemmesider. Det drejer sig blandt andet om Politiet og Spillemyndigheden. Men med den nye blokering, mener Jesper Lund, at det efterhånden begynder at tage overhånd.

- Der er efterhånden så mange love i Danmark, der giver muligheder for at blokere uønsket indhold, at det er helt utroligt. Ulovlige spillesider, ophavsretlige krænkelser... Vi har en lov, der antyder, at hjemmesider med misinformation kan blokeres. For borgerne fører det til, at vi får færre og færre hjemmesider at besøge på internettet, og det er problematisk.

Det her er en hjemmeside, der har solgt 24 produkter, som er decideret farlige for forbrugerne. Er det ikke fair nok, at man får sat en stopper for det?

- Hvis der var tale om en virksomhed, som gentagne gange havde ignoreret påbud fra Sikkerhedsstyrelsen, så kan man diskutere det. I det her tilfælde bruges det som en straf, fordi man har begået tre forseelser, der vedrører 24 produkter, ud af formentlig hundredtusinder af produkter. Her bruger man blokeringen reelt som en straf, ikke for at forhindre at nye produkter bliver solgt, siger Jesper Lund.

Kæmpe handelsplatform bliver lukket ned

Det er ikke bare farlige buskrydder-klinger, der er blevet sendt afsted med posten fra virksomheden.

På hylderne er der varer fra mere end 100.000 producenter, og varerne bliver ifølge handelsplatformen solgt til kunder i 168 lande.

Et hurtigt kik på hjemmesiden afslører en handelsplatform, der ligner det, vi kender fra Wish, Aliexpress eller Amazon, hvor det er muligt at købe produkter i alle afskygninger fra mange forskellige producenter.

Det er Banggoods mål og vision at være en af de 10 største e-handelsplatforme i verden inden for de næste 5 år.

Det ser dog ikke ud til, at det bliver danske kunder, der skal bære den vækst. I sagsfremstillingen skriver selskabet, at en blokering af selskabets hjemmeside er et "yderst indgribende indgreb, der de facto vil umuliggøre Banggoods tilstedeværelse på det danske marked".

Ifølge virksomhedens egen forklaring til retten, så har man efter henvendelserne fra Sikkerhedsstyrelsen om de ulovlige buskrydere fjernet produkterne, så danske forbrugere ikke længere har kunnet købe dem.

Et andet af de produkter fra Banggood, som Sikkerhedsstyrelsen advarer mod. (Foto: © Sikkerhedsstyrelsen)

Deruodver har firmaet indført en bedre screeningsproces for at sikre, at der ikke bliver solgt ulovlige varer.

Alligevel fastslog Retten på Frederiksberg, at det er ubestridt, at de 24 buskrydere har været til salg, på trods af at de er underlagt et totalforbud mod markedsføring i EU.

Første gang ny lov tages i brug

Blokeringen af handelsplatformen er et resultat af den produktlov, som blev vedtaget i Folketinget i juni sidste år.

Loven indeholdt strafskærpelser til de virksomheder, som forbryder sig mod produktreglerne, og ikke mindst altså også en mulighed for at myndighederne kan blokere for hjemmesider.

I kendelsen fra Retten på Frederiksberg er én internetudbyder blevet bedt om at blokere for adgangen til handelsplatformen. De danske internetudbydere har gennem deres brancheforening Teleindustrien en aftale med Sikkerhedsstyrelsen, som betyder, at de andre udbydere følger kendelser, fortæller direktør i Teleindustrien Jacob Willer.

- Når der er truffet afgørelse over for ét selskab, bliver kendelsen mangfoldiggjort over for de andre, siger han.

Efter kendelsen er berigtiget har internetudbyderne syv arbejdsdage til at lukke ned for hjemmesiden.

I forvejen har en række ændre myndigheder i Danmark mulighed for at blokere for hjemmesider. Det drejer sig blandt andet om Politiet og Spillemyndigheden.