Nyt varmecheck-bøvl: Kunder fik lavere varmeregninger – og check på 6.000 kroner

Nye oplysninger lægger endnu et lag på skandalen om varmechecken, mener Venstre.

"Varmechecken er en kæmpe skandale, og det er endnu værre, end vi først havde antaget", siger klimaordfører Marie Bjerre. (© Dr Grafik: Nathalie Nystad)

Først var der historien om tusindvis borgere, der for længst havde skrottet deres gasfyr, som alligevel fik 6.000 skattefrie kroner i varmecheck.

Siden piblede det frem med historier om modtagere af checken - for eksempel en borgmester med milliongage og 100 beboere på et botilbud, hvor mange brugte den skattefrie check på stoffer og gambling.

Nu kan DR Nyheder kaste lys over dugfriske tal, som ifølge Venstre sætter "skandalen" om varmechecken i et endnu skarpere lys.

- Varmechecken er en kæmpe skandale, og det er endnu værre, end vi først havde antaget. Skandalen bliver bare ved med at vokse, siger klimaordfører Marie Bjerre.

Men hvad er det så, der får Venstre-ordføreren til at gå i det glohede felt?

Da et flertal i foråret blev enige om at uddele en skattefri check på 6.000 kroner til de danskere, der var allerhårdest ramt af de stigende energipriser, så man først og fremmest mod de cirka 400.000 husstande, der har gasfyr.

De kom alle med i ordningen, og husstanden kunne få fingre i checken, hvis de tjente samlet under 650.000 kroner årligt.

Men der er også en række fjernvarmeselskaber, som også er særdeles hårdt ramt af energikrisen, fordi de blandt andet bruger enten meget gas eller el i deres produktion.

Konkret kom 79 selskaber, der anvender mere end 65 procent gas eller en kombination af gas og varmepumper, der giver samme prisstigning, med i ordningen.

Det viser sig dog nu, at udvælgelsen langt fra har ramt de fjernvarmekunder, som er hårdest ramt af energikrisen.

Det viser to nye Folketingssvar og DR Nyheders research på baggrund af Forsyningstilsynets prisstatistik.

Fik varmecheck, selv om prisen faldt

Venstres Marie Bjerre har blandt andet spurgt klima- miljø og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) ind til, hvor mange af de 79 udvalgte selskaber, hvor prisen enten var den samme eller lavere i januar 2022 sammenlignet med samme tidspunkt i 2021.

Her viser det sig, at der i 14 tilfælde er tale om den præcis samme varmepris i kroner og øre. Og hos syv selskaber er der faktisk tale om, at prisen er faldet, fremgår det af svaret fra ministeren.

DR Nyheder er dykket ned i Forsyningstilsynets prisstatistik og har sammenholdt det med de 79 fjernvarmeselskaber, der fremgår af loven om varmecheck.

Herunder kan du se de 21 selskaber, hvor kunderne har været berettiget til varmecheck, hvis deres indkomst er under 650.000 kroner, selv om de ikke har oplevet stigende priser.

Hos en af de store modstandere af varmechecken Venstre, som også står uden for aftalen, ryster man på hovedet af de nye tal.

- Det er helt grotesk, at 14 af de 79 fjernvarmeselskaber, der er omfattet af loven, ikke har oplevet stigende priser - og hos yderligere syv af dem er prisen faktisk faldet, siger klimaordfører Marie Bjerre.

Hårdt ramte fjernvarmeselskaber ikke omfattet

Det er dog ikke den eneste "skandaløse" oplysning, der netop er kommet frem, mener Venstre.

De har nemlig også spurgt ministeren om, hvor mange af de omfattede fjernvarmeselskaber, der faktisk var blandt de 79 selskaber med de højeste priser.

Og her er svaret også opsigtsvækkende, mener Venstre-ordføreren.

Det er nemlig 29 af de omfattede selskaber, der ligger i top 79 over de højeste priser, lyder et svar fra forsyningsminister Dan Jørgensen.

Det vil altså sige, at kunderne i 50 af de selskaber, hvor priserne har været højest, har fået en lang næse i spillet om varmechecken.

- Det er rystende så meget forkert, den rammer. Det er et kæmpe problem, siger Marie Bjerre fra Venstre, der stillede spørgsmålet til ministeren.

Det er nemt at banke på regeringen, der har forsøgt at hjælpe borgere, som er hårdt ramt af energikrisen. Man kan jo ikke ramme 100 procent rigtigt. Hvad skulle man ellers havde gjort?

- Hele modellen med varmechecken er forkert, og det har vi ment fra starten af. Vi havde foreslået, at man gav pengene til værkerne, som så kunne sætte prisen ned for de forbrugere, der har oplevet en stigning i varmepriserne, siger Marie Bjerre.

Varmeværkerne kender ikke deres kunders indkomst - vil der så ikke være en masse kunder, der får varmechecken uden at have brug for den, fordi de har en høj indtjening?

- Vi mente ikke, at varmechecken skulle være indkomstreguleret, da alle oplever stigende priser, men det er klart, at hvis man fastholder, at der skal være social omfordeling, så kan man ikke bruge vores forslag, siger ordføreren.

Den ansvarlige minister, Dan Jørgensen, har ikke ønsket at stille op til interview og svare på kritikken fra Venstre.

Han har i stedet sendt et skriftligt svar via sin presseafdeling.

- Varmechecken har fra start af været en afvejning mellem præcision og at få pengene hurtigst muligt ud til de danskere, som var hårdest ramt af de høje varmepriser sidste vinter. Jeg er glad for, at over 400.000 hjem har fået en varmecheck, og jeg ved, det har været en god hjælp for mange.

- Vi brugte den bedste data, vi havde adgang til. Og jeg fortryder ikke et sekund, at vi gjorde en indsats for dem, der var hårdest ramt, siger ministeren.