OECD spår kraftig finansiel blodtud i 2020: 'Virkeligheden er en anden end for blot en uge siden'

I bedste fald vil coronasmitte skære en halv procent af verdensøkonomien i 2020, lyder vurdering.

Indonesiske flypassagerer desinficeres, efter de er ankommet direkte fra Wuhan-provinsen i Kina, der er epicentret for spredningen af coronavirusset. (Foto: ANTARA FOTO © Scanpix)

Spredningen af coronavirusset giver udsigt til en kraftig blodtud til verdensøkonomien i 2020.

Sådan lyder vurderingen fra OECD, der er en organisation for økonomiske samarbejde og udvikling i de vestlige lande.

Coronavirusset får OECD til at nedjustere forventningerne til væksten i verdensøkonomien drastisk, og dermed er der udsigt til det værste år for væksten siden finanskrisen.

Ifølge OECD udgør coronavirusset lige nu den største trussel mod den globale økonomi og vil i værste fald betyde en halvering af væksten i 2020.

Det sker, hvis virusset for alvor spreder sig og får betydning for de vestlige økonomier.

Hvis det derimod lykkes at inddæmme smitten, forventer OECD, at væksten ender på 2,4 procent - hvilket betyder, at coronavirusset vil skære en halv procent af verdensøkonomien i 2020.

DR Nyheders økonomikorrespondent, Casper Schrøder, forklarer her, hvad OECD's vurdering betyder for verdensøkonomien i år.

Hvordan kan et virus påvirke økonomien på den her måde?

Flypassagerer iført ansigtsmasker ankommer fra Milano til lufthavnen i Warszawa, Polen. (Foto: MARCIN OBARA © Scanpix)

- Corona lægger et alvorligt pres på økonomien fra flere sider, så den har svært ved at bevæge sig i samme tempo som forventet. Virusset og myndighedernes forsøg på at stoppe den bremser både produktion, forbrug og investeringslyst. Virksomheder oplever, at de ikke kan producere varer, fordi de mangler medarbejdere. Mange forbrugerne bliver hjemme og bruger ikke de penge, som de ellers ville. Og generelt så har vi en tendens til at vente med beslutninger om at investere i fremtiden – uanset om det er at bygge en ny fabrik eller købe et nyt fjernsyn – til bekymringen er drevet over.

OECD sænker nu sit globale vækstskøn med en halv procent. Er det slemt?

Illustration af et testrør for coronavirusset. REUTERS/Dado Ruvic (Foto: DADO RUVIC © Scanpix)

- Corona er et chok mod verdensøkonomien, det står nu helt klart. Det er langt fra hverdagskost, at OECD foretager så stor en nedjustering i ét hug, det sker kun ved begivenheder som finanskrisen, eurokrisen eller brexit. Den verdensøkonomiske virkelighed er nu grundlæggende en anden, end den var for bare en uge siden. Man skal også lægge mærke til, at der er tale om et bud på verdensøkonomiens udvikling i bedste fald, og hvis det lykkes at inddæmme corona i landene uden for Kina. I værste fald, hvor corona bliver en epidemi i flere store lande, så venter OECD en vækst på kun 1,5 pct.

Hvad kan man gøre for at værne økonomien mod corona?

I januar blev al produktion på den danske høreapparatproducent GN Store Nords fabrik i Xiamen i Kina er indstillet. Det skete, efter at en sikkerhedsvagt, der arbejder på den kinesiske fabrik, havde fået konstateret coronavirusset. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

- De fleste lande har gjort det klart, at de står klar med de nødvendige midler til deres sundhedssystemer, men penge kan jo ikke få corona til at gå væk fra den ene dag til den anden. De fleste lande er derfor også optaget af, hvordan man kan hjælpe virksomheder og forbrugere gennem en periode, hvor tingene står stille. Hvad hvis virksomhederne for eksempel begynder at løbe tør for penge, fordi der reelt ikke er gang i forretningen? Derfor ser vi nu centralbanker komme med meldinger om, at de står klar til at støtte økonomier, og finansministre taler om at hjælpe virksomhederne meget direkte. Også herhjemme hvor finansminister Nicolai Wammen har talt om at udskyde momsbetalingerne.