OECD-topchef: Styrk skattesamarbejde i kamp mod udbyttefusk

Milliardfidus med udbytteskat skal bremses internationalt.

Danske Skat skal sammen med de andre 50 lande i OECDs skattesamarbejde bliver meget bedre til at koordinere kampen mod skattefusk, mener Norges skattedirektør Hans Christian Holte.

Den norske topchef i OECD's skattesamarbejde, Hans Christian Holte, opfordrer nu medlemslandene til at stå langt tættere sammen i kampen mod de fiduser med udbytteskat, som har rystet Europa de seneste uger.

- Internationalt samarbejde er afgørende for at bekæmpe svindel og skatteunddragelse. Kriminelle opererer på tværs af landegrænserne, og derfor er det vigtigt, at vi deler kompetencer og erfaring med hinanden. Vi har et værdifuldt netværk. Det må vi bruge aktivt, siger Hans Christians Holte, som også er skattedirektør i Norge og siden sidste år har været leder af OECD-skattenetværket Forum on Tax Administration – FTA.

Det norske ønske om styrket samarbejde kommer efter, at DR, Politiken og 17 andre europæiske medier de seneste uger har afsløret, hvordan et netværk af finansfolk, advokater og banker i årevis har udført formodet skattebedrageri, som har kostet et større antal europæiske statskasser mindst 410 milliarder kroner.

Sender opfordring til 51 lande

Hans Christian Holte sender i dag opfordringen ud til samtlige skattedirektører i OECD-skattenetværket FTA.

Netværket består af de øverste ledere hos skattemyndighederne i de 51 medlemslande fra især Europa, men også fra både Asien, Afrika og Latinamerika. Alle G20 lande er med.

- Vi har opnået meget gennem internationalt samarbejde, men dette kan udnyttes mere og bedre. Den sidste uges nyheder om cum-ex files har vist, at internationalt samarbejde kan spille en afgørende rolle for, at det skal lykkes at stoppe og forebygge svindel og skatteunddragelse, siger Hans Christian Holte.

Norge opdagede svindel i tide

Netop Norge er et godt eksempel her. Mens Danmark i perioden 2012 til 2015 fik lænset sin statskasse for 12,7 milliarder kroner, slap Norge nådigt med et tab på lige under en halv million danske kroner. De norske skattemyndigheder havde held til at hindre, at det, der svarer til 276 millioner kroner, blev stjålet fra den norske statskasse.

- Det er faktisk en historie om effekten af internationalt samarbejde mellem stater. Norge har tidligt været informeret om den potentielle trussel, og derfor har vi kunnet sætte ind over for det, sagde Hans Christian Holte for nylig til norske NRK.

Og netop det internationale samarbejde vil den norske skattedirektør altså nu bruge OECD til at løfte.

Facebook
Twitter