Øger hjælp til private virksomheder: Vil nu betale op til 30.000 kroner af de ansattes løn

Regeringen lægger flere penge i kompensationsordning, der skal redde danske arbejdspladser.

Regeringen vil styrke den midlertidige lønkompensationsordning og nu betale op til 30.000 kroner af de privatansattes løn.

Det fortæller finansminister Nicolai Wammen på et pressemøde om en ny, opdateret trepartsaftale med arbejdsmarkedets parter, der skal hjælpe de private virksomheder gennem coronakrisen.

- Det er en måde at bidrage til at holde hjulene igang og holde folk i arbejde. Det er den danske model, at vi løfter i flok, siger Nicolai Wammen.

- Selv om der er kommet initiativer, kan vi ikke redde alle arbejdspladser. Men endnu flere skal have lov til at beholde deres job, lyder det videre fra finansministeren.

Hermed er Venstre ikke kommet igennem med, at der skulle kunne gives lønkompensation på op til 45.000 kroner per medarbejder, som de foreslog i går.

Regeringen har dog imødekommet deres forslag i nogen grad.

I den oprindelige trepartsftale lød det nemlig, at staten kunne give 75 procent af medarbejderens løn - dog maksimalt 23.000 kroner om måneden. Det betyder så, at arbejdsgiveren skulle dække de resterende 25 procent af lønnen.

Hvis man er timelønnet medarbejder, lød det i den oprindelige aftale, at staten ville dække 90 procent af lønnen. Her var der dog et loft på 26.000 kroner om måneden.

Flere end 11.000 virksomheder har søgt

Procentsatserne bliver der ikke rørt ved i den nye opdaterede aftale - udelukkende beløbsgrænsen i kompensation per medarbejder for både funktionæransatte og timelønnede, så beløbet bliver det samme for begge grupper.

Aftalen vækker glæde hos arbejdsmarkedets parter, som har forhandlet med regeringen om den forbedrede aftale i dag.

- Med dagens aftale kan vi hjælpe flere virksomheder endnu bedre, end vi kunne hidtil, og vi kan undgå, at de lukker ned, og at medarbejdere fyres, siger Jacob Holbraad fra Dansk Arbejdsgiverforening.

Hos Dansk Erhverv er man også tilfreds med, at det er lykkedes at lande en opdateret trepartsaftale.

- Det her vil betyde, at der kommer færre fyringer, og det er vigtigt for vores arbejdsmarked, siger administrerende direktør Brian Mikkelsen.

Ingen af parterne vil sætte tal på, hvor mange arbejdspladser den opdaterede ordning vil redde. Der er dog enighed om, at det kan komme tusinder af virksomheder til gode.

- Den første aftale har reddet titusinder af arbejdspladser, og den nye aftale vil kunne redde endnu flere, siger finansminister Nicolai Wammen.

Flere end 11.000 virksomheder har allerede ansøgt om lønkompensation.

Virksomheder, der allerede har søgt om lønkompensation, er også omfattet af det højere støtteniveau.

Hele kompensationsordningen vurderes at koste statskassen 4,6 milliarder kroner. Det tal er dog behæftet med en stor usikkerhed, da man lige nu ikke ved, hvor længe Danmark er lukket ned.

Det, at man hæver det maksimale støtteniveau, vurderes til at koste 700 millioner kroner.

Vi kan allesammen være med til at redde liv, hvis vi holder afstand til hinanden under coronakrisen. Verden lukker ned, og vi skal blive hjemme. Men hvorfor er det så vigtigt, vi holder afstand til andre mennesker? Få svaret i videoen her:

Arbejdsløsheden er steget markant

Aftalen gælder stadig fra 9. marts og tre måneder frem, og hvis virksomhederne skulle have del i statens kompensationsordning, så skal de enkelte medarbejdere give afkald på fem feriedage i perioden.

Det kan være resterende ferie i dette ferieår, som løber ud 1. maj. Ellers kan dagene tages i det nye ferieår, eller medarbejderen kan holde fem dage fri uden løn.

Den opdaterede kompensationsordning kommer efter tre uger, hvor andelen af nye ledige er steget markant.

I perioden har flere end 51.000 danskere meldt sig ledige, viser tal fra jobindsats.dk.

Det er langt over gennemsnittet af nytilmeldte ledige fra samme periode fra 2015-2019.

I de samme tre uger i de foregående fem år havde lige under 19.000 danskere meldt sig ledige i gennemsnit, viser tallene.

Det tal er altså 32.000 højere i år.

Herunder er en række af regeringens tiltag i bekæmpelsen af coronavirusset: