Øget overskud på betalingsbalancen

Overskuddet på betalingsbalancen steg med 19,2 milliarder kroner i løbet af 2008.

Overskuddet på betalingsbalancen steg med 19,2 milliarder kroner i løbet af 2008. (© Scanpix)

Sidste år var overskuddet på betalingsbalancens løbende poster 31,2 milliarder kroner.

Det er 19,2 milliarder kroner højere end overskuddet året før, som var på 12 milliarder, viser tal fra Danmarks Statistik.

I december alene var der et overskud på 3,1 milliarder kroner på de løbende poster. Det er en stigning på 2,6 milliarder i forhold til samme måned året før.

Chefanalytiker i Sydbank, Christian Hilligsøe Heinig, siger, at det er værd at glæde sig over, at betalingsbalancen giver grønt lys til en dansk vækstpakke, da man ikke er i nærheden af en situation med røde tal på betalingsbalancen.

Fald i eksport og import

Samtidig viser nye tal, at både importen og eksporten er faldet i fjerde kvartal af 2008.

Sammenlignet med tredje kvartal er der tale om en nedgang i importen på 6,9 procent og i eksporten på 8,5 procent.

Den foreløbige opgørelse for december viser imidlertid en lille stigning i eksporten på 2,2 procent og i importen på 0,7 procent.

Positiv betalingsbalance i 2009

- Fremadrettet regner vi med, at eksporten går en fortsat meget svær tid i møde, i lyset af den markante opbremsning som vi ser i de fleste af vores største samhandelslande, og for 2009 venter vi direkte negativ vækst i eksporten, siger Jes Asmussen, cheføkonom i Handelsbanken.

Han forventer, at betalingsbalancen også vil være positiv i 2009.

- Positivt for balancerne er dog, at vi også forventer et fald i den indenlandske efterspørgsel, som vil dæmpe importen tilsvarende, og vi regner på den baggrund med at betalingsbalancen ogsp vil være i positiv i 2009, siger han.

Facebook
Twitter