Økologisk svinebonde: Jeg elsker grisene og priserne

Selv om krisen kradser, er der stadig penge at tjene i landbruget. Hans Erik Jørgensen tjener godt på at have økologiske svin. I fjor havde hans gård millionoverskud.

- Jeg er tosset med at arbejde med dyr udenfor, siger Hans Erik Jørgensen, der har omlagt til økologisk svinelandbrug. Han kom ud af 2015 med et resultat på 5,2 millioner kroner.

Det er ikke til at tørre tandsmilet af Hans Erik Jørgensens solbrændte ansigt.

Sommeren er over Sydfyn, grisene har det godt, og når de inden så længe sendes forbi slagteriet og videre ud i landets frysediske, får Hans Erik Jørgensen en afregningspris, der slår alt, hvad han tidligere har oplevet.

- Jeg er glad og godt tilfreds. Jeg er glad for den produktion, jeg har nu. Jeg kan skidegodt lide at have økologiske grise, jeg elsker at gå rundt udenfor og se grisene gå, siger Hans Erik Jørgensen.

- Og så er det bare rigtig godt at være økologisk landmand ligenu. Specielt at have en svineproduktion. Jeg har faktisk aldrig prøvet, at priserne har været bedre, fortsætter han.

Grisene gror ikke ind i himlen

Når slagteriet henter en økologisk slagtegris hos Hans Erik Jørgensen, modtager han 2.500 kroner. Det er dobbelt så højt, som en konventionel landmand får for sine slagtegrise.

Egentlig omlagde Hans Erik Jørgensen til økologisk landbrug, fordi han ønskede at se dyrene rende frit rundt udenfor - og selv gå at passe dem under himmelhvælvingen.

- Jeg er tosset med at arbejde med dyr udenfor, siger han.

Men investeringen på 10 millioner kroner har vist sig meget fornuftig.

I seneste regnskab havde Hans Erik Jørgensen et driftsoverskud på 5,2 millioner kroner. Det var de penge, han havde indtjent, inden han skulle aflønne sig selv, betale skat og af på lån.

Det er over fem gange mere, end Landbrug og Fødevarer vurderer er nødvendigt, for at en landmand kan tjene penge på sit arbejde og fortsat have en bæredygtig bedrift.

- Så højt et resultat har vi aldrig prøvet før. Det er rigtig meget, og det er vigtigt, at vi husker at lægge noget i lommen her. For træerne gror ikke ind i himlen, siger Hans Erik Jørgensen.

En glad gris ruller rundt i mudderet på Hans Erik Jørgensens marker på sydfyn.

Klapper grisen

- Det går jo hele tiden op og ned. Vi skal være forberedte på, at prisen kan falde. Men ligenu nyder jeg bare, at jeg kan komme på sikker grund. Det er jeg bare glad for. Det er dejligt, siger han.

Med det store pres på de konventionelle svineproducenter forventer Hans Erik Jørgensen, at flere bedrifter vil slå over i økologisk svineproduktion. Men det kan den voksende efterspørgsel godt gribe, mener Hans Erik Jørgensen, som melder sig klar til øget konkurrence fra sine kolleger.

- Jeg tror først, det er nu, at folk får øjnene op for, at det da kunne være en produktionsform, de skulle overveje også. Men derfor er det også vigtigt, at vi forstår at flytte os, så vi hele tiden kan være med fremme, siger Hans Erik Jørgensen.

Se Hans Erik Jørgensen kører rundt på sine marker med økologiske svin i videoen ovenover.

Konventionel svineproduktion vs. økologisk svineproduktion:

  • Konventionel

  • Der findes 2.600 svineproducenter i Danmark.

  • I perioden 2012-2015 har de gennemsnitligt haft et driftoverskud på 244.000 kroner.

  • I 2015 havde en gennemsnitlig konventionel svineproducent et underskud på 194.133 kroner.

  • Økologisk

  • Der findes 25 økologiske svineproducenter i Danmark.

  • I perioden 2012-2015 har de gennemsnitligt haft et driftoverskud på 924.000 kroner.

  • I 2015 havde en gennemsnitlig økologisk svineproducent et overskud på 3,42 millioner kroner.

  • Kilde: Seges.