Økonom: ATP skal menneskeliggøre salg af Nets

Pensionskassen ATP har skudt 3,6 milliarder kroner i Nets. Det var en god idé, mener ekspert.

Når ATP skyder penge i Nets bliver vi alle sammen medejere af Dankort-firmaet, mener Per Hansen. (Foto: © Scanpix / søRen Bidstrup /Scanpix)

Det er både en god investering og et godt alibi, at pensionskassen ATP er med i det konsortium af virksomheder, som har købt Nets for 17 milliarder kroner.

For belært af balladen om salget af Dong til den amerikanske investeringsbank Goldmann Sachs er der brug for at kunne sætte et menneskeligt ansigt på investeringsgruppen, som udover ATP består af to amerikanske kapitalfonde.

Det vurderer Per Hansen, investeringsøkonom hos Nordnet.

- Der er mange der har opfattelsen af kapitalfonde, som nogen der bare vil splitte et selskab ad i tusinde stykker. Men ATP er noget, der angår alle danskere lønmodtagere. Vi har alle en konto hos ATP, og vi sparer alle sammen op i ATP. Dermed bliver vi alle medejere.

En god investering

ATP, som forvalter pensionsopsparinger for næsten fem millioner danskere, investerer i alt 3,6 milliarder kroner i Nets, hvilket er mere end de fleste eksperter havde regnet med i første omgang.

300 millioner kroner bliver investeret i aktier i firmaet, mens resten bliver udstedt i form af et gældsbrev.

- Det betyder, at ATP's økonomiske engagement stiger, men deres ejerandel stiger ikke. Per Hansen betegner dog stadigvæk ATP's involvering som en god investering for firmaet.

Prisen er ikke noget særligt

De tre virksomheder har betalt 17 milliarder kroner for Nets, der blandt står for NemID og Dankortet. Og selvom prisen er høj, er den ikke overraskende, mener Per Hansen.

- Det skyldes først og fremmest, at der er gode udviklingsmuligheder, og at Nets er en virksomhed, som har en god tilstedeværelse og klarer mange transaktioner i hele Norden.

Derudover peger han også på, at der på nuværende tidspunkt, godt fem år efter finanskrisen, er gode muligheder for at finansiere et køb af den størrelse.

2.600 ansatte

De tre købere af Nets er de to amerikanske kapitalfonde Advent International og Bain Capital samt altså ATP.

Forud for salget har flere eksperter peget på, at et salg til udlandet kan give store sikkerhedsbrister, da danske myndigheder i så fald ikke kan kontrollere driften af Nets.

Nets aktiviteter omfatter blandt andet Dankort, Betalingservice og NemID og har 2.600 ansatte i Norden.