Økonom: Græsk aftale med EU vil være bedst for Danmark

Det vigtigste for dansk økonomi er ikke situationen i Grækenland, men at den samlede europæiske økonomi er stabil.

Hvad ,der sker i Grækenland, er ikke så vigtigt for dansk økonomi. Det er til gengæld situationen på det europæiske marked. (Foto: YANNIS BEHRAKIS © Scanpix)

Når klokken slår tolv i nat, og tirsdag bliver til onsdag, udløber fristen for, hvornår Grækenland skal betale de 11 milliarder kroner, landet skylder Den Internationale Valutafond, IMF.

Men IMF skal ikke forvente, at pengene dukker op. Mandag aften meldte den græske regering klart ud, at de ikke kan betale pengene, som er et afdrag på de omfattende lån, det kriseramte land har fået.

Derfor diskuterer mange, om Grækenland bliver nødt til at forlade euro-samarbejdet og måske hele EU på sigt.

Men det vil ikke være godt for Danmark, siger cheføkonom i Danske Bank, Steen Bocian. Det bedste scenarie for den danske økonomi er, at Grækenland og Europa indgår en aftale om økonomien i fremtiden og får uroen til at forsvinde. For det er uroen, der påvirker dansk økonomi.

- Vi bliver ikke særligt påvirket af, hvad der foregår i Grækenland, så aftalens indhold og praktiske formål er ligegyldigt for os. Men at få en aftale og dermed få fjernet den usikkerhed, som den græske økonomiske situation giver anledning til, det ville være rigtigt godt - også for den danske økonomi, siger han til DR Nyheder.

EU på skrump?

Selvom Danmark ikke handler meget med Grækenland, så handler vi meget med resten af Europa og er også afhængige af konjunkturerne i resten af Europa.

Den usikre situation i Grækenland sætter nemlig sit præg på den europæiske økonomi og giver en tilbageholdenhed, der ikke er til fordel for Danmark, siger Bocian.

- Når vi ikke ved, om vi står med en europæisk union, som er på skrump, og en euro-zone, som bliver mindre, så påvirker det Danmark, siger han.

Bindende aftale kommer forbrugerne til gode

For at få manet markederne til ro, så skal det ifølge Steen Bocian være en længerevarende, bindende aftale. Lykkes det, vil det være godt for væksten i Europa. Det vigtigste for os i Danmark er den samlede økonomiske vækst i Europa. Det kan vi nemmere få, end den her usikkerhed, som vi har bøvlet med længe, siger Steen Bocian.

- Stabilitet er godt for vækst. Det er godt for forbrugerne at vide, hvad de har at gøre godt med. Derfor tør de typisk forbruge lidt mere, når de ved, hvad økonomien har at byde på, siger han.

- Det er også godt især for virksomheder, som i højere grad tør investere. Det taler alt sammen for lidt højere vækst i Europa, siger han også.

Græsk exit med dramatiske konsekvenser

Går det helt den anden vej, og ender den økonomiske krise i Grækenland med et farvel til euroen, vil det være en eskalering af situationen, vurderer cheføkonomien. Det vil betyde yderligere finansiel uro, indtil markedet igen har fundet sine ben at stå på.

Men det er ikke det eneste.

- Så er udfordringen jo på den lange bane, at hvis Grækenland kan træde ud, kan andre lande så også træde ud engang i fremtiden? Måske ikke lige nu, men om fem eller ti år, siger han.

Grækerne skal søndag til folkeafstemning, hvor de skal stemme ja eller nej til landets kreditorers seneste kompromisforslag. Den klare anbefaling fra landets regering er at sætte sit kryds ved nej. Udmeldingen fra præsident for EU-kommissionen Jean-Claude Juncker er klar: Stemmer grækerne nej, er det et nej til Europa.

Facebook
Twitter