Økonom om rekordhøjt julesalg: Nu bruger vi løs af de 930 milliarder kroner

Hvidglødende dankort og flittige klik i e-butikker viser, at forbrugerne har sluppet krise-mentaliteten.

Privatforbruget har været sløjt i årene efter den økonomiske krise. Men julen i år indvarsler nye takter. Alene den 22. december købte vi for knap to milliarder kroner på dankortet. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Danskerne har slået hul på sparegrisen og lader nu de opsparede kroner flyde ud i samfundet, hvor de får de økonomiske tandhjul til at dreje hurtigere rundt til gavn for os allesammen.

Sådan lyder meldingen fra forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen fra Nordea ovenpå nye tal fra betalingsformidlerne Dibs og Nets.

Tallene viser, at julehandlen satte rekord målt på dankort-transaktioner og e-handel.

- Der er simpelthen gået hul på bylden. Folk har mere tillid til fremtiden nu. De skal heller ikke åbne mange aviser for at høre om faldende ledighed og vækst, vækst, vækst. Alle har nu forstået, at finanskrisen er slut, siger hun.

Julehandlen med dankort slog rekord i de første 23 dage af december. Helt præcist købte danskerne for 1,7 milliarder kroner mere med det foretrukne plastickort i forhold til sidste år.

Danskerne puster støvlaget af pengetanken

Ann Lehmann Erichsen konstaterer, at danskerne er begyndt at bruge af de 930 milliarder kroner, der har hobet sig op på deres bankkonti efter den økonomiske krises indtog for ti år siden.

- Danskerne har rekordhøje opsparinger i bankerne, som bare har stået uden at blive brugt til noget. Men nu har vi fået vores økonomiske selvtillid tilbage. Og så tør vi at gøre de ting, vi har gået og ventet på, siger hun.

Tallene fra julehandlen flugter overordnet set med den analyse af danskernes forventninger til julesalget, som hun selv foretog op til december.

Her svarede danskerne, at de for tredje år i træk ventede at bruge flere penge i julen - størst var forventningerne øst for Storebælt og i Nordjylland - og mindst hos en voksende gruppe med små indkomster.

- Forbruget er stigende, men ujævnt fordelt. Nogle vil bruge meget mere, end de plejer, andre vil bruge lidt mere og nogle forventer slet ikke at øge deres forbrug. Sidstnævnte er især en lille gruppe af lavtlønnede, der slet ikke forventede at holde jul, siger Ann Lehmann Erichsen.

Black Friday punkterede ikke julehandlen

22. december var den travleste handelsdag i juledagene. Med et dankortforbrug på knap to milliarder kroner indtager dagen en tredjeplads over de største handelsdage nogensinde.

Måneden forinden oplevede detailhandlen dog den største handelsdag nogensinde, da der var såkaldt "Black Friday" 24. november. Her ventede mange økonomer, at danskerne ville købe en del af julegaverne - og dermed tage farten af forbruget i december.

- Vi var bange for, at Black Friday ville suge julehandlen til sig. Det skete måske også en smule. Men på trods af det er forbruget på Dankortet altså rekordhøjt i december, siger Ann Lehmann Erichsen.

Dansk Erhverv venter forbrugsrekorder i 2018

Fremgangen er alt i alt udtryk for de gode takter i dansk økonomi, lyder det fra Steen Bocian, cheføkonom i Dansk Erhverv.

Han peger på, at danskerne har fået mere i lønningsposen, renterne er rekordlave - og både huspriser og aktiekurser er steget over det seneste år. Og over det seneste år er beskæftigelsen steget med i underkanten af 50.000 personer.

- Man skal lede længe efter et år med så meget medvind på forbrugscykelstien, siger han til Ritzau.

Der er dog ikke grund til at frygte, at danskerne ødsler pengene væk, selvom 2018 ifølge Steen Bocian også ventes at sætte forbrugsrekorder.

- Vi danskere har råd til at skrue op for det private forbrug - og vi gør det, siger han.