Økonomer om bankers minusrenter: 'Undervisningsbøgerne skal efterhånden have tilføjet et nyt kapitel'

Det er usædvanligt, at renterne har været negative så lang tid, lyder det fra professor i finansiering.

Professor i finansiering ved CBS, Jesper Rangvid, vurderer, at flere banker vil indføre minusrenter for indlån. (Foto: Emil Hougaard © Scanpix)

Negative renter er de senere år blevet 'business as usual' i Danmark, men det er først nu, bankkunder bliver bedt om at betale regningen.

Siden august har to danske pengeinstitutter indført minusrenter for en række af de kunder, der har store beløb stående på bankbogen, og økonomer mener, vi kun har set starten på en tid, hvor samtlige banker vil tage sig betalt for at opbevare formuer.

- Jeg kan ikke forestille mig andet, end at det vil sprede sig, siger professor i finansiering ved CBS, Jesper Rangvid, der bakkes op af seniorrådgiver ved Institut for Økonomi og Ledelse ved Aalborg Universitet Lars Krull.

- Jeg er overbevist om, at andre banker vil følge efter. Rigtig mange andre banker.

Ifølge økonomerne er det en helt naturlig konsekvens af det helt usædvanlige rentemiljø. I flere år har renterne været negative og uden udsigt til, at det ophører, sættes bankernes indtjening under pres.

Minusrente hos Jyske presser andre

Som følge af, at Nationalbanken gik i Den Europæiske Centralbanks fodspor og satte den ledende rente ned fra -0,65 til -0,75 procent, kunne Jyske Bank i dag meddele, at kunder med mere end 750.000 kroner stående i indlån fra december skal betale en tilsvarende minus-rente for at have penge i banken.

For bankerne er det dyrt, når de har flere penge i indlån end i udlån, fordi den overskydende likviditet skal placeres hos for eksempel Nationalbanken, der er bankernes bank, hvilket koster dem 0,75 procent i rente. Skifter Jyske Banks velhavende kunder bank som følge af minusrenter, vil det presse andre banker til at sætte renten ned, påpeger Jesper Rangvid:

- Hvis Jyske Bank tager penge for indlån, mens en anden bank ikke gør det, vil mange gå til de banker, der ikke gør. Det betyder, at de så ender op med større indlån, de skal betale for, og den eneste måde, de kan gøre noget ved det som bank er at sætte renten ned som Jyske.

En decideret mærkelig situation

Jesper Rangvid er ikke overrasket over, at bankerne reagerer, som Jyske Bank har gjort, men han havde for ti år tilbage ikke forestillet sig, at det ville gå så vidt, som til at boligejere ligefrem kan få penge for at låne penge, mens det koster at have indlån.

- Det er jo decideret mærkeligt, at hvis man gerne vil låne flere penge til at købe en bil, at man så får penge for at låne pengene. Det er kontraintuitivt, underligt og et eller andet sted også lidt sygt. Men det er jo sådan, det er i dag, siger professoren.

At det er blevet en realitet, og at renterne kan fortsætte med at være negative, er han sikker på, de fleste økonomer er blevet overraskede over.

- Undervisningsbøgerne på CBS skal efterhånden have tilføjet et nyt kapitel, lyder det fra Jesper Rangvid, og Lars Krull bekræfter, at det mærkværdigt.

Frygter lavere grænse for negative renter

Ingen ved, hvad der præcis kommer til at ske den næste tid, og det er heller ikke til at spå om, hvorvidt bankerne beslutter at sænke grænsen for, hvornår privatkunders bankbog rammes af negative renter.

Ordførende direktør i Jyske Bank, Anders Dam, ville i dag ikke garantere det.

Lars Krull og Jesper Rangvid håber, at bankerne holder sig fra de mindre formuende kunder, som ikke har store beløb stående på deres indlånskonti:

- Jeg frygter, det bliver mere generelt, og jeg er ikke meget for, at bankerne overhovedet er begyndt på det her. Det kan ramme ældre mennesker, som ikke investerer, men som faktisk har haft almindelig fornuftig adfærd, og det er skævt. Folk spekulerer jo ikke nødvendigvis i at udnytte bankerne, når obligationer har negativt afkast, som de har nu, siger Lars Krull.

- Det skal nødig ende med, at vi skal betale for at have et par hundrede kroner stående, så folk begynder at hæve pengene og putte dem i madrassen derhjemme, tilføjer han.