Økonomi-korrespondent efter aktie-blodbad: Rådvildhed på Børsen

Det danske C20-indeks er blevet 87 milliarder kroner fattigere efter det største kursfald i indeksets historie.

Det er kun anden gang i historien, at C20 Cap-indekset er faldet med mere end fire procent. Sidste gang var 24. august 2015, hvor markedet lukkede med et fald på 4,65 procent. Arkivfoto. (Foto: Frank May © Scanpix)

Kursen på det danske C20-indeks har dagen igennem udviklet sig som en sort pist i alperne.

C20 Cap-indekset sluttede dagen i et minus på 5,43 procent. Det er det største endagsfald i indeksets femårige historie.

Dagen igennem har der været vildrede på direktionsgangene. Og forklaringen på det voldsomme fald er ikke entydig.

- Det er svært at få et helt klart svar på spørgsmålet, når man spørger børshandlerne. Der er en vis rådvildhed, når de prøver at besvare, hvad der er sket, siger DR's økonomikorrespondent, Casper Schrøder.

Men det har helt sikkert betydning, at de to største markeder i verden, USA og Kina, har fået sig en forkølelse, fortæller han:

- Der er enighed om, at der er fokus på de to store økonomier i verden, den kinesiske og den amerikanske økonomi. Begge steder er der knas i de økonomiske motorer. Det er det, der giver en utrolig nervøsitet på aktiemarkedet i dag, siger Casper Schrøder.

Det er kun anden gang i historien, at C20 Cap-indekset er faldet med mere end fire procent. Sidste gang var den 24. august 2015, hvor markedet lukkede med et fald på 4,65 procent.

Og det voldsomme fald på Børsen i dag har kostet aktionærerne. Samlet har C20 Cap-indekset mistet 87 milliarder kroner i værdi.

- Der er ikke så meget tale om en ny krise, men om at den gamle krise ikke vil gå væk. Når de to store, vigtige motorer i verdensøkonomien hoster, og væksten ikke rigtigt vil komme op i tempo, ja så er det svært for hele verdensøkonomien at komme op at lette og flyve, og det er altså noget, vi mærker i dansk økonomi, siger han.

Blandt de aktier, der var hårdest ramt, skilte især Vestas og Genmab sig ud. Begge hører til i høj-risiko-kategorien. Genmab tabte i løbet af mandagen omkring 11,5 procent. Vestas er faldet med over 9,5 procent.

Også kursen på det tyske og franske aktiemarked drattede har været i frit fald i dag. Grafen viser faldet på den tyske børs, som er faldet med over tre procent til et niveau svarende til oktober 2014. (Foto: Daniel Roland © Scanpix)

De fortsat faldende oliepriser menes også at være en del af forklaringen på det urolige verdensmarked.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk