Økonomikorrespondent: Arla er tydeligvis rigtig presset

Arla giver ikke underskud, men årsregnskabet viser, at den danske mælkegigant har bevæget sig ud på ny usikker grund, mener DR's korrespondent.

Mejerimastodonten Arla er hårdt mærket af den skarpe konkurrence, der er opstået i mælkebranchen. (Foto: Michael Bothager © Scanpix)

Et overskud på 2,2 milliarder kroner kan næppe kaldes dårligt.

Men når omsætningen går 3,3 procent tilbage, så kan det godt betegnes som en "heftig tilbagegang" og et "tydeligt pres".

Det mener DR Nyheders økonomikorrespondent Casper Schrøder, efter at Arla har præsenteret deres årsregnskab her til formiddag.

- Regnskabet viser, at Arla for alvor er trådt ind i en global virkelighed med de muligheder - og især udfordringer - det kan byde på, siger han.

De seneste par år har mejerigiganten forfulgt en strategi, hvor de er vokset til en meget stor global forretning ved at opkøbe. Blandt andet har de satset stort på både det russiske og det kinesiske marked, men det er risikabelt siger Casper Schrøder.

- De var tiltænkt som Arlas nye store markeder, men Rusland har indført importforbud, og i Kina er efterspørgslen ikke så stor som forventet, siger økonomikorrespondenten og fortsætter:

- Der er helt andre risici, når man bevæger sig ud af Europa. Udfordringerne er af en helt anden skala- der er nogle ustyrligheder på spil - og det er dem, Arla mærker nu.

Arla forudser i årsregnskabet, at det også bliver et hårdt 2016, og at mælkepriserne formentlig ikke kommer til at stige før sommeren 2016.