Økonomisk nedtur: Morfar måtte købe vintertøj til børnene

Stramme regler for førtidspension sendte Trine Schaksen Kjær på økonomisk nedtur trods forsikring.

Trine Schaksen Kjær er førtidspensionist og lider af BDS - Bodily Distress Syndrome. Symptomerne omfatter ledsmerter og voldsomt træthed.

Familien Schaksen Kjær fra Herningegnen savnede ikke noget. Men så blev Trine Schaksen Kjær syg - lænket til sengen af stress. Og mens sagsbehandlere og læger undersøgte, om hun kunne arbejde, faldt indtægten til knap 15.000 kroner om måneden.

- Hvis vi havde vist, hvor meget i klemme, vi ville komme, så havde vi ikke brugt så mange penge. Vi har haft måneder, hvor min far har været nødt til at købe vintertøj til børnene og fylde køleskabet. Vi måtte droppe vinterdæk til bilen, fortæller hun.

Trine Schaksen Kjær er af de syge danskere, der har mærket konsekvenserne af de regler om førtidspension, der trådte i kraft 1. januar 2013.

Den daværende SRSF-regering og et bredt flertal i Folketinget vedtog dengang, at syge borgere under 40 år som udgangspunkt ikke skal tilkendes førtidspension.

I stedet skal de i et ressourceforløb, hvor læger, sagsbehandlere og specialister afklarer, om de har en arbejdsevne og kan klare et fleks- eller skånejob.

- Jeg synes, det er mærkeligt, at når man allerede har sin læges ord for, at man ikke kommer i arbejde igen, så skal man vurderes af en masse mennesker i et helt kommunalt system, siger Trine Schaksen Kjær.

Nul hjælp fra pensionskassen

Reformen fik samtidig den konsekvens, at de varige ydelser, som forsikrings- og pensionsselskaberne tidligere udbetalte til kunder med tabt erhvervsevne, nu bliver modregnet de penge, som kommunerne udbetaler.

For Trine Schaksen Kjær, der er kunde hos pensionskassen PKA, betød det, at hun fik 15.000 kroner om måneden fra kommunen - og nul kroner fra den arbejdsløshedsforsikring, hun havde betalt.

- Det er ikke en indtægt, man bliver man millionær af. Og er man i forvejen godt bagude økonomisk, er det stort set umuligt at indhente igen, siger hun.

Hun har et ønske til forligskredsen bag førtidspensionsreformen. Til februar skal de politiske partier nemlig have reglerne til serviceeftersyn for at se, om der er noget, der skal laves om.

- Jeg kunne ønske mig, at der kom økonomisk ro omkring folk, når de er syge. Det, som jeg og min familie har været igennem, bidrager ikke til helbredelsen, siger hun.

Trine er lammet af træthed

I dag har Trine Schaksen Kjær fået tilkendt en førtidspension. Og dermed er der ro om familiens økonomi. Der er lang vej igen, hvis hun nogensinde skal tilbage på arbejdsmarkedet.

Diagnosen hedder BDS - Bodily Distress Syndrome. Det er en kropslig stresstilstand, der hos Trine Schaksen Kjær viser sig ved træthed, ledsmerter og kognitive problemer med hukommelse og overblik.

- Hver morgen, når jeg står op, ved jeg aldrig, hvilke symptomer, jeg har. Men trætheden er noget af det helt overdøvende i hverdagen, fortæller hun.

Trine Schaksen Kjær står op sammen med mine børn kl. 6.30 for at hjælpe dem i skole. Og derpå skal hun hvile sig første gang.

Måske kan hun tømme opvaskemaskinen, når hun vågner - måske ikke. Og sådan fortsætter det hele dagen.

Når børnene kommer hjem fra skole, anstrenger hun sig for at være vågne sammen med dem. Og som regel går hun til ro sammen med dem klokken 19.30.

- Så det er en stor del af mit liv, der går med at hvile, fortæller hun.

Mand må klare job og husarbejde

I stedet må hendes mand Brian Schaksen Kjær skrælle kartofler, støvsuge, vaske tøj og klare alt det huslige arbejde inden børnene skal hentes igen fra skole.

- Det er hårdt på den måde, at jeg omvendt føler, at jeg forsømmer min familie, når jeg arbejder på gården. Men jeg skal også tjene penge, siger han.

Brian Schaksen Kjær kunne godt tænke sig at begynde at eksportere sit hø til udlandet. Men foreløbig er det bare en drøm.

- Det er pokkers svært at rende noget i gang, når man hele tiden skal være standby på, hvordan Trine har det den dag, siger han.

Familien kan i dag klare sig økonomisk uden familiens hjælp, efter at Trine Schaksen Kjær er blevet tilkendt førtidspension. Men vejen dertil har været barsk.

- Nu har vi fået råd til at købe vinterdæk. Men jeg synes, reglerne burde sikre, at vi alle får den bedst mulige hjælp, når vi bliver presset ud af arbejdsmarkedet, siger hun.

FacebookTwitter