Øremærket barsel til fædre skal rette op på ligestillingen - men rammer små selvstændige: 'Jeg kan ikke bare lukke min virksomhed'

'Stopper jeg med salg og markedsføring i 11 uger, kan jeg miste et halvt års omsætning', lyder det fra kommende far.

Ny barselsaftale er et skridt i den rigtige retning, men der mangler økonomi for selvstændige, lyder det fra forening. (Foto: © ASGER LADEFOGED, Ritzau Scanpix)

Michael Jensen fra Ebeltoft venter en ”bette ny” til december.

Men som ejer af sin egen lille virksomhed tager han med skepsis imod en ny aftale mellem Dansk Arbejdsgiverforening og Fagbevægelsens Hovedorganisation, der fordeler barslen ligeligt mellem forældrene.

Og som indfører 11 ugers øremærket barsel til hver af forældrene.

Hvis ikke den ene part tager fri fra arbejde i de 11 uger, vil barslen gå tabt.

- Den her plan lugter langt væk af at være lavet til virksomheder med 100 ansatte eller mere, hvor man meget nemmere kan finde en afløser for en, der skal på barsel, siger 50-årige Michael Jensen, der venter sit tredje barn. De to andre har han holdt hver 14 dages barsel med.

I syv år har han været selvstændig i sin egen virksomhed, der laver håndvaske til biler. I forbindelse med corona gik han all-in, og DR Nyheder fanger ham i dag, hvor han er til messe i Tyskland.

De nye barselsregler kommer - hvis de bliver vedtaget i deres nuværende form af Folketinget - ikke til at påvirke ham, da de først vil træde i kraft fra næste år. Alligevel forstår han ikke behovet for at ændre på reglerne.

Michael Jensen er til messe i Tyskland. Han når at få barn inden nye regler eventuelt måtte træde i kraft

Aftalen kommer på baggrund af EU's såkaldte orlovsdirektiv fra 2019, som pålægger EU-landene ni ugers øremærket barsel til hver forælder.

Og mens erhvervsorganisationer, interesseorganisationer, fagforeninger og mange andre står i kø for at rose initiativet, så er der også nogle, der kigger med mistro på barselsplanen.

Det er især soloselvstændige, som føler, at de ikke har mulighed for at gå på barsel, hvis virksomheden skal leve.

- Problemet er, at jeg ikke bare kan holde fri. Min virksomhed er mig. Den kan ikke forsvinde i to og en halv måned, fortæller Michael Jensen.

- Hvis jeg stopper med markedsføring og salg i to og en halv måned, så mister jeg måske et halvt års omsætning, siger han.

'Hvorfor må vi ikke selv bestemme?'

For Michael Jensen er det også et spørgsmål om valgfrihed til at planlægge familielivet.

Når familieforøgelsen er en realitet til december, planlægger han to ugers fædreorlov, og så vil han bruge den frihed, han har som selvstændig, til at tage tidligt fri, tage en fridag eller arbejde hjemmefra, når han har lyst.

- Vi er forskellige, for pokker. Hvis folk ikke vil på barsel, så skal de ikke tvinges, siger han.

Samme kommentar er gået igen rigtig mange gange i løbet af dagen på DR Nyheders Facebook-side, hvor hundredvis af danskere har kommenteret på den nye plan.

- Jeg tror ikke, at det er fordi, at mænd bliver mobbet til ikke at tage barsel. Jeg tror, det er et valg, som bliver taget i familierne, siger Michael Jensen.

Mangler økonomi

Hos foreningen Danske Soloselvstændige, der repræsenter enkeltmands- og mikrovirksomheder, kalder man den nye aftale "et skridt i den rigtige retning".

- Det er svært at være imod noget, som skaber mere ligestilling, men der er en væsentlig mangel, fortæller politisk ordfører i foreningen Lone Jakobsgaard.

Ved finansloven 2020 blev der oprettet en såkaldt udligningspulje, der skal sikre, at små selvstændige kan få op til 31.000 kroner om måneden, mens de holder barsel.

Men de selvstændiger, der har et anpartsselskab - et såkaldt Aps, bliver betragtet som lønmodtagere, og så må man nøjes med barselsdagpenge.

- Det kan betyde, at du bliver nødt til at lukke din virksomhed. Aftalen er et skridt i den rigtige retning, men der mangler en økonomisk sikring for mange selvstændige, fortæller Lone Jakobsgaard.

Ikke kun selvstændige med spørgsmål

Det er ikke kun selvstændige, der har stillet spørgsmål til den nye barselsplan.

Fra flere solomødre, enlige og regnbuefamilier har der også lydt spørgsmål, om barslen bliver kortere for dem, når nu en del af barslen er øremærket til en anden forælder.

Her oplyser Fagbevægelsens Hovedorganisation, at disse grupper ikke er nævnt i aftalen, men at de heller ikke er nævnt i det EU-direktiv, som er baggrunden for aftalen.

Fagbevægelsens Hovedorganisation skriver til DR Nyheder:

- Det er dog vores forventning, at der bliver fundet en løsning, så barnet ikke mister uger i de situationer, hvor der ikke er en anden forælder, der spiller en rolle i barnets liv, lyder svaret.

- Og regeringen har allerede foreslået, at op til fire forældre skal kunne tage barselsorlov, således at eksempelvis en medmor, medfar eller anden såkaldt social forælder skal kunne tage del i de uger af forældreorloven, som ikke i forvejen er øremærket barnets retlige forældre. Så det forventer vi, at politikerne nok skal få løst, svarer Fagbevægelsens Hovedorganisation.

FH og DA’s anbefalinger om nye barselsregler bliver nu videresendt til regeringen og Folketinget, som skal tage stilling til modellen.

Grafik: Nathalie Nystad/Unsplash