Ørsted-chef advarer mod folkestemningen efter stigende el- og gaspriser

Forbrugerne skal ikke regne med billigere el og gas fra Ørsted efter opjusteret regnskab.

Der er kommet ekstra pres på store danske virksomheder for at udvise samfundssind og sende dele af de store overskud tilbage til forbrugerne, som pga. høje prisstigninger kæmper med energiregningerne. Men Ørsteds adm. direktør Mads Nipper melder hus forbi på kritikken: Ørsted gør allerede en del for at holde prisen nede, lyder det. (Foto: Thomas Lekfeldt © Ritzau Scanpix)

Flere store danske virksomheder fremlægger i disse uger regnskaber, der viser store overskud som følge af kraftigt stigende priser, som forbrugerne i sidste ende betaler. I sidste uge var det Mærsk, som på seks måneder havde et overskud på over 110 mia. kr.

I en tid med kraftigt stigende inflation – de seneste tal viste, at den er tæt på 9 procent – har det fået gang i debatten om, hvorvidt selskaberne skal udvise større samfundssind og sende en del af de ekstraordinært store overskud tilbage til borgerne. Enten som større skattebetalinger eller i form af særskatter på de ekstraordinære indtægter.

I dag fremlagde energiselskabet Ørsted, hvor staten ejer 50,1 procent, et regnskab, der viste overskud på 6 mia. kr. og en opjustering af driftsresultatet med 1 mia. kr. til mellem 20 og 22 mia. kr.

En del af overskuddet skyldes ifølge Ørsteds adm. direktør Mads Nipper de stigende el- og gaspriser.

Til DR forklarer han i meget klare vendinger, hvorfor det er en forfejlet kritik at kræve flere penge tilbage til borgerne fra selskabet.

Betaler skat med glæde

- Jeg er helt sikker på, at mange danskere døjer med deres regninger, men jeg er også fuldstændig sikker på, at Ørsted ikke er hovedsagen til det. Det er et energimarked, som er internationalt, og det er et energimarked, hvor vi investerer i, at vi kan både få pålidelig og grøn strøm. Det er vores væsentligste bidrag. Det er ikke at yde et mindre bidrag til at komme igennem en krise.

- Vi er stolte af vores skattepraksis og betaler skat med glæde og har fuld transparens om, hvor vi betaler hvad. Samtidigt har vi i mange år investeret utrolig mange penge i at omstille vores kraftværker til bæredygtig biomasse i stedet for kul, og i flere år har vi haft drift med negative kapitalomkostninger på det.

- Så jeg synes faktisk ikke, det er urimeligt, at vi har den ret lille del af vores forretning, hvor vi får en fordel af de højere priser. Sammenligner man os med andre internationale energiselskaber, er vores opjustering meget lille, siger Ørsted-direktøren.

Faste aftaler har holdt priserne nede

Mads Nipper påpeger, at 90 procent af Ørsteds samlede strømproduktion er solgt til fastaftalte priser, mens kun en mindre del har tjent på prisstigningerne. På den måde er selskabet sikret en bestemt pris, hvilket er godt, hvis prisen på markedet faldt, men omvendt har selskabet heller ikke fået penge ind fra de voldsomme prisstigninger, der er sket det seneste halve år.

- Det betragter vi faktisk som et vældigt bidrag til, at priserne ikke er endnu mere sindssyge. Havde vi ikke haft de fastpriser, havde vi en opjustering, der var mange, mange gange større, forklarer han.

FN-kritik er ikke mod Ørsted

I sidste uge langede FN’s generalsekretær, Antonio Guterres, kraftigt ud efter klodens største energiselskaber, som har haft ekstraordinære overskud på trecifrede milliardbeløb.

Han kaldte det ”amoralsk”, men den kritik er dog rettet mod olieselskaber og ikke selskaber som Ørsted, mener Mads Nipper.

- Jeg har også talt med FN’s generalsekretær, så jeg er 100 procent sikker på, at det ikke er møntet på selskaber, der yder et kæmpe bidrag i verden til at blive ved at investere i grøn energi og dermed sikre os mod en endnu større krise, nemlig den klimakrise, vi alle sammen arbejder imod. At tage penge væk fra den industri vil være en langsigtet katastrofe.

I sidste regnskabsår udbetalte Ørsted udbytte på 12,5 kroner pr. aktie. Det betød en aktiegevinst til den danske stat på cirka 2,6 mia. kr.