Ørsted køber amerikansk konkurrent for 3,3 milliarder

De to selskabers havvindsaktiver og organisationer vil blive førende i USA, lyder det fra den danske energigigant.

Deepwater Wind står bag USA's foreløbig eneste idriftsatte havvindmøllepark, Block Island i delstaten Rhode Island. (Foto: handout © Scanpix)

Med et opkøb af Amerikanske Deepwater Wind lægger energiselskabet Ørsted op til at blive USA’s førende udvikler af havvindmølleparker.

I en meddelelse til fondsbørsen oplyser Ørsted, at selskabet har gennemført en handel til 510 millioner dollars, 3,3 milliarder kroner, der venter på at blive godkendt af de amerikanske myndigheder.

- De to selskabers havvindsaktiver og organisationer vil blive lagt sammen og vil udgøre den førende platform for havvind i USA med den bredeste geografiske dækning og den største projektkapacitet, lyder det.

Ørsted og USA

Ørsted Ørsted gik ind i USA i 2015 og er i gang med at udvikle flere projekter, der skal munde ud i nye havvindmølleparker langs den amerikanske østkyst.

Derudover har Ørsted for nylig købt Lincoln Clean Energy, der er en førende amerikansk udvikler af landvind.

Ørsted er også aktiv inden for batterilagring og udvikling af solenergi. Sidste år etablerede det danske energiselskab en afdeling i Austin, Texas, der stå i spidsen for den indsats.

I Europa har Ørsted installeret 5,1 gigawatt havvindkapacitet i Europa og er i gang med at opføre yderligere 3,8 gigawatt.

Ørsted har en ambition om at have installeret en samlet global havvindkapacitet på 11-12 gigawatt i 2025.

Kilde: Ørsted

Deepwater Wind har i forvejen en række projekter langs den amerikanske østkyst med en samlet potentiel kapacitet på 3,3 gigawatt.

Det drejer sig blandt andet om USA's eneste idriftsatte havvindmøllepark Block Island i delstaten Rhode Island på 30 megawatt.

Derudover har Deepwater Wind tre havvindmølleprojekter under udvikling i Rhode Island, Connecticut, Maryland og New York med en samlet kapacitet på 810 megawatt.

En række områder i delstaterne Massachusetts og Delaware er derudover godkendt af amerikanske myndigheder og kan udvikles til 2,5 gigawatt havvindskapacitet, skriver Ørsted.

Ørsted vil levere grøn energi til syv delstater

I USA omfatter Ørsted, der tidligere hed Dong Energy, udviklingsprojekter med en samlet kapacitet på 5,5 gigawatt - blandt andet i Massachusetts, New Jersey og Virginia.

Med den samlede organisation og de fælles aktiver vil Ørsted kunne levere grøn energi til de syv delstater på USA's østkyst, som allerede har givet tilsagn om i alt at opføre over 10 GW havvindskapacitet inden 2030.

Martin Neubert, koncerndirektør for Ørsted Offshore Wind udtaler:

- Med denne transaktion skaber vi den førende platform for havvind i Nordamerika med det bedste fra to verdener: Deepwater Winds mangeårige ekspertise inden for udforskning, udvikling og godkendelse af havvindmølleprojekter i USA koblet med Ørsteds enestående resultater inden for teknisk udvikling, opførelse og drift af store havvindmølleparker.

Transaktionen, der er betinget af godkendelse hos de amerikanske konkurrencemyndigheder, forventes afsluttet inden udgangen af 2018.