Ørsted sælger Radius for 21,3 milliarder kroner

Radius bliver solgt til Danmarks næststørste forbrugerejede forsyningsselskab.

Aftalen er attraktiv for Ørsteds aktionærer og sikrer et godt fremtidigt hjem for kunderne og vores dygtige medarbejdere, lyder det fra administrerende direktør og koncernchef Henrik Poulsen. (Arkivfoto.) (Foto: Christian Lindgren © Scanpix)

Energikoncernen Ørsted sælger sin danske eldistributionsforretning Radius til Danmarks næststørste forbrugerejede forsyningsselskab, SEAS-NVE, og med i handlen til 21,3 milliarder kroner får selskabet også den danske privatkunde- og udendørsbelysningsforretning.

Det oplyser Ørsted i en fondsbørsmeddelelse.

Energikoncernen har ifølge meddelelsen i dag underskrevet aftalen om at sælge.

Betalingen sker kontant og på gældfri basis ved lukning af handlen, der er betinget af konkurrencemyndighedernes og Energistyrelsens godkendelse, og derfor ventes handlen først lukket i 2020.

Planen er her, at 750 Østed-ansatte vil blive overflyttet til den nye ejer.

Bud fra SEAS-NVE

Handlen sker på baggrund af et uopfordret bud fra Ørsted-aktionæren SEAS-NVE, som Ørsted ifølge meddelelsen modtog i anden halvdel af juni 2019.

Aftalen om et salg ligger desuden i forlængelse af en tidligere belutning fra koncernens bestyrelse og direktion om, at Ørsted ikke er den bedste ejer af Radius og den danske privatkunde- og udendørsbelysningsforretning på længere sigt, oplyser koncernen.

Beslutningen var blandt andet årsagen til, at Ørsted i efteråret 2018 satte en salgsproces i gang, som blev indstillet, fordi der ikke var bred opbakning fra den danske stat, der er Ørsteds største aktionær.

S og SF trak støtten i frygt for, at Radius ikke ville få offentlige eller et forbrugerejet andelsselskab som majoritetsejer, som nu bliver tilfældet med salget til SEAS-NV.

Strømlinet forretning

Ifølge administrerende direktør og koncernchef, Henrik Poulsen, skal pengene fra salget gå til at strømline forretningen. Fra at have fokuseret på olie og gas er selskabets mål nemlig i dag at blive globalt førende indenfor grøn energi.

- Med Ørsteds globale ekspansion inden for vedvarende energi er vi ikke længere den rette ejer af Radius og den danske privatkunde- og udendørsbelysningsforretning.

- Aftalen er attraktiv for Ørsteds aktionærer og sikrer et godt fremtidigt hjem for kunderne og vores dygtige medarbejdere. Provenuet, vi får fra salget, vil vi bruge til at fortsætte vores globale investeringer i grøn energi, udtaler Henrik Poulsen i fondsbørsmeddelelsen.

SEAS-NVE: Et perfekt match

Det forbrugerejede forsyningsselskab kalder købet et "perfekt match". Ifølge SEAS-NVE vil det styrke selskabets kerneforretningsområder til gavn for kunder og andelshavere i forsyningsselskabet.

- Det er svært at styre begejstringen en dag som i dag. Med købet har vi skabt et historisk stærkt udgangspunkt for SEAS-NVE. Vi bliver ikke blot større, men vigtigst af alt stærkere. Det kræver volumen og skala at drive og udvikle kritisk infrastruktur som elnettet samt at udvikle store kundeporteføljer og nye smarte, teknologiske løsninger. Købet sikrer fortsat faldende tariffer samtidig med, at vi får en stærkere muskel til at drive energisystemet i en grønnere retning, udtaler direktør i SEAS-NVE Jesper Hjulmand i en pressemeddelelse.

SEAS-NVE ejer i dag også 9,54 procent af Ørsted-aktien.