Ørsted satser på havvindmøller - vil sælge dansk elforretning fra

En million elnetkunder kan se frem til at få ny distributør. Det tidligere Dong sætter sin elforretning til salg.

Ørsted har 5.700 medarbejdere og har hovedsæde i Danmark. Selskabet vil nu sælge blandt andet sin eldistributions- og privatkundeforretning fra. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Energiselskabet Ørsted vil koncentrere sig om havvindmøller og undersøger nu markedets interesse i at købe store dele af den øvrige forretning.

Det drejer sig især om eldistributionsforretningen i datterselskabet Radius, der har omkring en million elnetkunder i Københavnsområdet, Nordsjælland og dele af Midtsjælland.

- Den danske eldistributions- og privatkundeforretning er veldrevet og med en høj kundetilfredshed, men udgør ikke en afsætningskanal, der kan understøtte koncernens langsigtede, globale vækst inden for vedvarende energi, skriver selskabet i en fondsbørsmeddelelse.

På få år er Ørsted blevet verdensførende inden for havvind. Og mere end 85 procent af koncernens årlige investeringer på 15-20 milliarder kroner går til havvind.

- De fortsat markante investeringer i grøn energi betyder samtidig, at den danske eldistributions- og privatkundeforretning vil få stadig mindre strategisk og finansiel betydning i forhold til Ørsteds hastigt voksende internationale forretning inden for grøn energi, skriver selskabet.

Ørsted: Billigere at producere og sælge grøn energi

Ørsted lægger til grund for beslutningen, at den teknologiske udvikling inden for grøn energi gør det stadig billigere at producere og sælge grøn energi på kommercielle vilkår.

Derfor vil energiselskabet udover havvind også prioritere sine grønne energiløsninger til erhvervs- og engroskunder baseret på bioenergi, energilagring og andre energiteknologier.

I fondsbørsmeddelelsen konstaterer Ørsted, at selskabet allerede i dag har en stærk markedsadgang med erhvervskundeforretninger i Danmark, Storbritannien, Tyskland og Sverige.

Derudover er selskabet tilstede inden for handel med energi på de europæiske energimarkeder.

Ifølge aktieanalytiker i Sydbank Morten Imsgard siger, at Ørsted i dag er en global spiller inden for udvikling af havvind. Og derfor et naturligt at fokusere forretningen.

- Ørsted har et stigende antal globale kunder, som kan aftage rigtig meget strøm fra de store havvindmølleparker. Så set i det lys passer den kundevendte danske forretning ikke rigtig længere ind for selskabet, siger han.