Ørsted-chef: 'Jeg vil ikke ligge under for Putins trusler'

Energikæmpen Ørsted har afholdt generalforsamling. Her blev der også givet grønt lys en beslutning, der kan komme til at koste statskassen 36 mia. kr.

Arkivfoto. Ruslands invasion af Ukraine kaster en skygge over Ørsteds generalforsamling i dag. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix Denmark)

Der var to vigtige punkter på dagsordenen, da energikæmpen Ørsted i dag afholdt generalforsamling.

Det ene handlede om russisk gas. Det andet om en gigantisk pengejagt.

Vi starter ved gassen.

Ingen 'intension' om at ligge under for rubel-trussel

Dagens møde afholdes samme uge, som præsident Putin kom med en trussel om, at han lukker for hanerne, hvis Ørsted ikke fremover betaler for sin russiske gas i rubler.

Ifølge Ruslands ambassadør i Danmark, Vladimir Barbin, kommer ”sandhedens time” i slutningen af april eller begyndelsen af maj, hvor Ørsteds næste betaling forfalder.

Ifølge koncernchef Mads Nipper har Ørsted dog "absolut ingen intention" om at lade sig true.

- Det skal ikke lykkes Putin at skabe splid mellem europæiske energiselskaber og europæiske lande. Og vi har som et af mange selskaber meldt ud, at vi ikke har intention om at betale i rubler, siger Mads Nipper.

Ørsted har altså ingen intension om at betale i rubler. Om der er hold i Putins trussel, må de kommende uger vise.

Herunder kan du høre, hvad et par aktionærer mener om Ørsteds fortsatte handel med Rusland.

  • - Jeg synes, Ørsted skulle se at komme ud af aftalen med Gazprom. Vi skal ikke støtte Rusland. Jeg synes, Ørsted skulle gøre som Mærsk og i hvert fald undersøge, hvordan man kunne komme ud, og hvad gassen kunne erstattes med, lyder det fra aktionær Flemming Alf. (Foto: DR Nyheder)
  • - Jeg synes ikke, det er smart med den aftale (med Gazprom, red.), men man er nødsaget til at fastholde sin investering. Jeg tror heller ikke, at Rusland ville lide nød, hvis Ørsted solgte sin andel. Jeg tror ledelsen har styr på, hvorfor de gør, som de gør, lyder det fra aktionær Kim Jakobsen. (Foto: DR Nyheder)
1 / 2

Politisk ja tak til øget aktiekapital

Dagens andet vigtige mødepunkt gik på, at bestyrelsesformand Thomas Thune Andersen bad om lov til at udvide Ørsteds aktiekapital med op til 20 procent.

Det fik han grønt lys til, og Ørsted kan således i løbet af de næste fem år sælge op til 84 millioner nye Ørsted-aktier. Med den nuværende aktiekurs svarer det til et beløb på 72 milliarder kroner.

Hvad skal de mange nye milliarder bruges til?

- Vi har absolut ingen konkrete planer for, hvad pengene skal bruges til, men vi kan se, at den grønne omstilling accelererer, og at verden har mere brug for den end nogensinde, svarer Mads Nipper og tilføjer

- Det er både til glæde for den grønne omstilling, for Ørsted og vores aktionærer, at vi kan rejse hurtig og fleksibel kapital til det.

Den danske stat er i dag hovedejer med 50,1 procent af aktierne i Ørsted. Hvis staten vil fortsætte med at have dén position, betyder det potentielt, at der skal skrabes nye aktier sammen.

Med den nuværende aktiekurs kan merindkøbet komme til at koste statskassen - og dermed de danske skatteydere - 36 milliarder kroner.

Og det kunne godt se ud til at blive en realitet.

- Finansministeriet har på det nuværende grundlag til hensigt at tegne nye aktier svarende til statens ejerandel, hvis Ørsted måtte udnytte den betingede bemyndigelse og udstede nye aktier, skriver finansminister Nicolai Wammen (S) til DR Nyheder.

Som hovedejer er det også Folketingets finansudvalg, der har givet Ørsted lov til at indlede den gigantiske pengejagt, og det er et nybrud.

Da det daværende DONG Energy for mindre end ti år siden ledte efter nye investorer, skete det som konsekvens af, at den politiske kreds bag DONG-forliget dengang sagde nej til at skyde en eneste statslig krone i det dybt forgældede selskab.

Det endte i sidste end med at føre til det kontroversielle salg af aktier til blandt andet amerikanske Goldman Sachs.

Dengang endte DONG Energy med at få tilført i alt 13,3 milliarder kroner som ny aktiekapital. Nu kan statskassen være på vej med langt mere.

Som begrundelse for beslutningen om at bakke op om Ørsteds udvidelse af aktiekapital lægger finansministeren vægt på virksomhedens grønne omstilling og vækst.

- Ørsteds vækst og udvikling inden for vedvarende energi er internationalt anerkendt, og selskabets aktiekurs er øget markant siden børsnoteringen i 2016, skriver ministeren i et aktstykke.