Ørsted vinder navnestrid over videnskabsmands tiptipoldebørn

Energiselskabet tog i 2017 navn efter den danske videnskabsmand H. C. Ørsted.

En medarbejder besigtiger Ørsteds havvindmøllepark Horns Rev 2 i Nordsøen ud for Esbjerg i april 2018. (Foto: Henning Bagger © Henning Bagger)

Sø- og Handelsretten har i dag skullet tage stilling til, hvem der har ret til navnet Ørsted.

Striden har udspillet sig mellem energiselskabet Ørsted og syv efterkommere af den danske videnskabsmand H. C. Ørsted.

Og retten har altså netop besluttet, at elselskabet Ørsted er i sin gode ret til at kalde sig sådan. Det oplyser Sø- og Handelsretten til DR Nyheder.

Elselskabet Ørsted tog i 2017 navn efter den verdenskendte, danske fysiker.

Før hed selskabet Dong Energy, men skiftede navn, fordi selskabet gerne ville markere, at man bevægede sig fra at fokusere på olie og gas til at satse på vedvarende energi.

Vil ikke associeres

Energiselskabet har hele tiden insisteret på, at navneskiftet skulle ses som en hyldest til H. C. Ørsted, hvis opdagelser om elektromagnetisme danner grundlaget for de turbiner, der omdanner vindenergi til strøm.

Men den hyldest har Ørsted-familien slet ikke været interesseret i.

Det skyldes især, at efterkommerne ikke vil associeres med de skandalesager, der har omgærdet energiselskabet, fortalte de syv efterkommeres advokat Jens Jakob Bugge til Ritzau i marts.

- Der har været betydelig omtale af Dong i tidens løb, og selskabet har delt vandene. En række forhold har vakt store følelser, blandt andet salget til Goldman Sachs, børsnoteringen og senest sagen om salget af Radius, sagde han dengang.

Navnelov eller praksis

Ifølge Ritzau har striden handlet om, hvilken retspraksis, der var gældende i sagen: Navneloven Patent- og Varemærkestyrelsen praksis.

Navneloven fra 2006 beskytter navne med under 2000 bærere, mens praksis fra Patent- og Varemærkestyrelsen kun beskytter navne med omkring 30 bærere eller færre.

Omkring 1200 personer bærer navnet Ørsted som enten mellem- eller efternavn, men sagen faldt altså alligevel ud til energiselskabets fordel.

Fredag formiddag er det endnu ikke kommet frem, hvad begrundelsen fra retten er, for at Ørsted-efterkommernes krav ikke imødekommes.

Ifølge en mail, som advokat Jens Jakob Bugge har sendt til DR Nyheder er de syv efterkommere i gang med at beslutte, om de ønsker at anke sagen.

I en pressemeddelelse siger administrerende direktør i Ørsted, Henrik Poulsen, at selskabet "er meget tilfredse med" afgørelsen.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter