Østdanmark har fået billigere strøm

Den nye elektriske storebæltsforbindelse betyder at østdanske familier vil spare 100 kroner om året. Jyderne kommer stort set ikke til at mærke forskel.

(Foto: DR Kontant)

Der er billigere elregninger på vej til hele Østdanmark. Det er den nye elektriske storebæltsforbindelse, der allerede har vist sig at have den ønskede effekt.

Erfaringerne efter den første måned med forbindelsen over storebælt viser, at østdanske familier i snit står til at spare omkring 100 kroner om året på elregningen.

- Prisen på Sjælland (og Lolland-Falster, red.) har traditionelt været højere. Når man så får en forbindelse, så får vi udlignet forskellen til Jylland og Fyn, siger Torben Glar Nielsen til DR Nyheder. Han er divisionsdirektør i Energinet.dk, som på vegne af staten ejer og driver det elektriske forsyningsnet.

Rammer ikke jyderne

Regner man det private og erhvervslivets strømforbrug sammen, står Sjælland og Lolland-Falster i alt til at spare 150-200 millioner kroner om året, vurderer Energinet.dk.

Selvom det østlige Danmark altså kan glæde sig over lavere elpriser, kommer det stort set ikke til at ramme jyderne og fynboerne. Forklaringen er at Vestdanmark deler strøm med både Tyskland og Norge.

- Det betyder, at det meget store marked mærker ikke ret meget, at Sjælland kommer med. Basalt set, så henter vi i virkeligheden også fortjenesten fra vores nabolande, siger Torben Glar Nielsen fra Energinet.dk til DR Nyheder.

Enkelte undtagelser

Elprisen vil dog stadig af og til være højere på Sjælland. Det sker i de tilfælde, hvor Storebæltsforbindelsen udnyttes fuldt ud, så Østdanmark ikke har adgang til mere strøm fra det tysk-norkse marked, forklarer Torben Glar Nielsen.

Den elektriske storebæltsforbindelse blev sat i drift den 26. august i år. Før det kunne Øst- og Vestdanmark ikke dele strøm med hinanden.

Facebook
Twitter