Østre Landsret frifinder smykkegiganten Pandora

Der er ikke tilstrækkelige beviser for, at smykkegiganten Pandora har fortiet dårlige salgstal, slår Østre Landsret fast.

Smykkekoncernen slipper for at betale den bøde på to millioner kroner, som de blev idømt af Retten i Glostrup. (Foto: NILS MEILVANG © Scanpix)

Smykkegiganten Pandora frifindes i stor straffesag om overtrædelse af værdihandelsloven.

Det slår Østre Landsret fast.

Sagen endte i Østre Landsret, efter at Pandora i december 2014 ankede dommen fra Glostrup Byret. Her blev de idømt en bøde på to millioner kroner for at have fortiet dårlige salgstal i mere end to uger i sommeren 2011.

Men den dom har Landsretten nu omstødt:

- Efter en samlet vurdering af de foreliggende oplysninger finder landsretten, at der ikke er ført tilstrækkeligt bevis for, at der før bestyrelsens beslutning den 1. august 2011 om at ændre strategi var en sådan klarhed om, at de tidligere udmeldte forventninger til omsætningsvæksten i 2011 ikke kunne nås, at et strafansvar kan gøres gældende, skriver Østre Landsret i dommen.

En sort formiddag

Tidligere og nuværende Pandora-aktionærer har fulgt straffesagen mod Pandora tæt. De mener at have købt Pandora-aktier alt for dyrt i juli 2011 på baggrund af vildledende oplysninger fra selskabets ledelse.

Pandora-aktionærerne så deres aktier styrtdykke med 65 procent på en enkelt formiddag den 2. august 2011, da Pandora endelig fortalte aktiemarkedet om dårlige salgstal.

Mange af aktionærerne solgte de følgende dage deres aktier med kæmpe tab til følge. De tab vil aktionærerne have Pandora til at erstatte, fordi Pandora efter deres opfattelse havde tegnet et skønmaleri af virksomheden, som ikke holdt stik. Nogle af dem har allerede annonceret erstatningssager mod selskabet.

Pandoras ledelse har siden sagens begyndelse fastholdt sin uskyld og oplyst, at loven om værdipapirhandel altid er blevet overholdt af selskabet. DR Nyheder arbejder på at få en kommentar til landsretsdommen fra Pandoras ledelse.

Sagen Kort

  • Sagen begyndte, da Pandora 2. august 2011 nedjusterede vækstforventningerne fra 30 til 0 procent. Dermed dykkede aktien 65 procent, og aktionærerne tabte samlet 12 milliarder kroner på en enkelt dag.
  • Byretten i Glostrup slog i 2014 fast, at Pandora burde have oplyst i en fondsbørsmeddelelse senest 18. juli 2011, at selskabet ikke kunne leve op til sine udmeldte forventninger om mindst 30 procents vækst i 2011.
  • Pandora fortalte nemlig først om udsigten til pludselig nulvækst den 2. august, og det var mindst 15 dage for sent for det børsnoterede selskab, konkluderede Byretten.
  • Den dom har Østre Landsret i dag omstødt.