Offentlige it-job sendes til Indien

Ministerier og kommuner sender it-opgaver til udlandet, især Indien. Det koster danske job, siger fagforeningerne.

KMD siger, at det er af hensyn til konkurrenceevnen, at opgaver bliver sendt til Indien. (© DR)

Det er ikke kun private firmaer, der sender højtuddannede arbejdspladser ud af landet. Det offentlige Danmark - stat, kommuner og ministerier - sender hundredvis af it-job til især Indien, og det koster danske job.

- Vi oplever, at arbejdspladserne flytter fra det offentlige område til det private område og efterfølgende bliver flyttet ud til f.eks. Indien eller Kina, siger Pia Brade, formand for Samdata, til DR Nyheder.

Det er en rigtig dårlig forretning for Danmark, mener Prosas formand, Hanne Lykke Jespersen:

Taber skattekroner

- Det offentlige får måske løst it-opgaven en lille smule billigere, men så kommer man jo til at betale understøttelse i stedet for, og man får heller ikke skattekroner ind, så set for samfundet er det ikke en ret god forretning, siger Hanne Lykke Jespersen.

Ifølge DR Nyheders afdækning sender staten, regionerne, kommunerne samt masser af ministerier og styrelser i stort omfang videntunge arbejdspladser til lavtlønslande som Indien, oftest via et dansk it-firma, der efterfølgende outsourcer dele af arbejdet.

It-virksomheden CSC løser således it-opgaver for en lang række offentlige selskaber og styrelser, men en del af arbejdet udføres reelt i Indien. Det gælder bl.a. it-kontrakter, som CSC har indgået med Kulturministeriet, Miljøministeriet, Beskæftigelsesministeriet, Københavns Kommune og Finanstilsynet.

Afskedigelser i Danmark

- CSC Danmark er en del af en global arbejdsdeling, og det er helt naturligt for os at bruge arbejdskraft fra andre lande, herunder Indien, hvor det giver mening, siger CSCs nordiske direktør, Carsten Lind.

På KMD - det gamle Kommunedata - ser tillidsmand Carsten Bruse Andersen en direkte kobling mellem nylige danske afskedigelser og udflytning af opgaver til KMD's afdeling i Indien.

- Vi oplever, at man fyrer gode medarbejdere i Danmark og sender opgaverne til indere, der kun skal have en tredjedel i løn, siger Carsten Bruse Andersen.

KMD løser it-opgaver for alle landets kommuner, og Carsten Bruse Andersen opfordrer nu kommunerne til at sikre de danske arbejdspladser.

Hensynet til konkurrenceevnen

- Kommunerne bør sikre, at it-funktionerne udføres af danske medarbejdere i Danmark, siger Carsten Bruse Andersen.

KMD's administrerende direktør, Lars Monrad-Gylling, siger, at det er hensynet til konkurrencen, der får KMD til at lægge arbejdsopgaver i Indien.

- Hvis vi skal fastholde vores kontrakter, vores konkurrencedygtighed og på den måde i virkeligheden også vores danske jobs, så skal vi bruge indiske ressourcer, hvor det giver god mening, siger Lars Monrad-Gylling.

KMD's direktør understreger, at kunderne - altså de danske kommuner - er vidende om, at en del at opgaven udføres i Indien.

Utrygheden er stor

- Jeg kan nærmest ikke komme i tanke om, at vi har set, at offentlige kunder stiller krav om, at ydelsen skal produceres i Danmark, siger han.

Hos tillidsmand Carsten Bruse Andersen og hans kolleger på KMD i Aalborg er utrygheden stor.

- For få år siden var det tekstilindustrien, der rykkede ud af landet. Så var det de tunge industrijob. Nu er det højtuddannede it-job, der sendes til Indien. Vi er utrygge og nervøse og forstår ikke, at det offentlige er med i kapløbet om at outsource danske arbejdspladser, siger Carsten Bruse Andersen.

Facebook
Twitter