OK18: Politiet undersøger læk fra Forligsinstitutionen

Københavns Politi har modtaget en anmeldelse og overvejer at rejse sigtelse.

Den daværende FOA-formand Dennis Kristensen talte både flittigt med pressen og skrev dagbog under overenskomstforhandlingerne. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Var nogle af forhandlerne for åbenmundede under de netop overståede overenskomstforhandlinger?

Københavns Politi bekræfter nu, at man behandler en sag om brud på forligsmandsloven, hvilket kan udløse bødestraf eller fængsel i op til tre måneder.

- Jeg kan bekræfte, at vi har modtaget en anmeldelse fra en borger om brud på tavshedspligten. Anmeldelsen ligger lige nu til juridisk vurdering af, om der skal rejses sigtelse, siger juridisk chefkonsulent ved Københavns Politi, Klaus Pedersen.

Anmeldelsen er helt konkret havnet hos advokatur for økonomisk kriminalitet, der udover sager om bedrageri, underslæb og skyldnersvig også behandler anmeldelser om brud på tavshedspligt.

Ifølge advokaturchef Henrik Helmer Steen forventer politiet have taget stilling til, om der skal rejses sigtelse inden for en måneds tid.

- Det er en sag, som vi forventer at kunne efterforske forholdsvis hurtigt, siger han.

Hos Københavns Politi ønsker man dog ikke at svare på spørgsmålet om, hvorvidt den eller de anmeldte er blevet oplyst om anmeldelsen.

- Men det foregår sådan, at hvis vi finder grundlag for at rejse sigtelse, vil den eller de pågældende blive underrettet om sagen, siger Henrik Helmer Steen.

Dennis Kristensen: Der kan være røget en finke af panden

Undervejs i forløbet i Forligsinstitutionen fandt forligsmand Mette Christensen det nødvendigt at minde parterne om, at de skulle overholde deres tavshedspligt.

Det skete, efter at den nu afgåede FOA-formand Dennis Kristensen under en livesending på Facebook til 2.000 tillidsrepræsentanter fortalte, at forligsmanden ikke ønskede at udsætte konflikten – hvad hun alligevel endte med at gøre.

- Forligsmanden har mindet os om fra starten, at man ikke må referere, hvad hun siger, så jeg håber ikke, hun hører det her, sagde han på livelinket.

Efterfølgende observerede Dennis Kristensen selv under en debat på Twitter, at der blevet stillet krav om, at politianmeldelse for brud på forligsmandsloven.

- Så hvis det er mig, der er blevet anmeldt, kunne det have noget med det at gøre, siger han nu.

Dennis Kristensen, der netop er gået på pension efter 16 år som FOA-formand, er dog knap så bekymret.

- Er der røget en finke af panden, så må vi se, hvad politiet siger til det. Jeg regner ikke med, at det i så fald bliver en anholdelse med blå blink. Vi må se, om ikke der så bliver tale om en bøde, siger han.

Forsker: Forligsinstitutionen var hullet som en si

Arbejdsmarkedsforsker Laust Høgedahl fra Aalborg Universitet er ikke overrasket over, at en borger nu har indgivet anmeldelse om brud på tavshedspligten.

Forligsinstitutionen med over 100 delegerede fra stat, kommuner og regioner under samme tag har været ”hullet som en si.

- Vi var tæt på sammenbrud flere gange, hvor parterne har haft brug for at komme ud med deres budskaber. Meget af kommunikationen har handlet om at placere Sorteper hos modparten, hvis det skulle ende med en konflikt, siger han.

Når det er strafbart at referere fra forhandlingerne bag lukkede døre, så handler det om, at det er vigtigt at have et tillidsfuldt rum, forklarer Laust Høgedaghl.

- Man have flere bolde i luften og turde dumme sig over for modparten. Hvis det kommer offentligheden for øre, at man prøver ting af ved forhandlingsbordet, så er det ikke sikkert, at parterne tør at prøve kreative løsninger af i forhandlingslokalet, siger han.

DR Nyheder har kontaktet Forligsinstitutionen. Her har man ingen kommentarer til anmeldelsen.