OK18-urafstemning: Stemmetal sætter rekord i flere forbund

Flere fagforbund melder om rekordhøj stemmedeltagelse ved urafstemninger.

(ARKIV) Demonstration foran Forligsinstitutionen i København, hvor overenskomstforhandlingerne fortsætter, mandag den 23. april 2018. Rekordmange har stemt om de offentlige overenskomster fra april. Det tyder på, at fagbevægelsen har fået momentum fra det langstrakte opgør med arbejdsgiverne. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Urafstemningerne, hvor de enkelte fagforbund stemmer om de overenskomster, der er handlet på plads for dem, er afsluttet. Og i flere fagforbund meldes der om rekordhøje stemmetal.

Det viser en opgørelse, som DR Nyheder har lavet på baggrund af materiale tilsendt fra de enkelte fagforbund. Således melder flere af de store fagforbund som FOA, HK Kommunal og Akademikerne (AC) om rekordhøj deltagelse ved urafstemningerne.

Hos Akademikerne har 58 procent af medlemmerne stemt, og formand og topforhandler Lars Qvistgaard glæder sig over deltagelsen ved urafstemningen:

- Vi har fået en historisk opbakning til afstemningen omkring det resultat, vi har forhandlet hjem, siger Qvistgaard til DR Nyheder.

Det er først i morgen, at det bliver offentliggjort om, AC's medlemmer har stemt ja til overenskomsten.

Qvistgaard tror, den store opmærksomhed om årets overenskomstforhandlinger kan forklare de høje stemmeprocenter, men han giver også lønmodtagernes musketered, som lønmodtagerne holdt fast i under forhandlingerne, en del af æren:

- Det har altså været med til at skabe et stærkt sammenhold, og det tolker jeg også af den stærke opbakning, som vi også har fået i forbindelse med afstemningen, at medlemmerne synes, at det var en fornuftig tilgang at være solidariske omkring de centrale problemstillinger, siger Qvistgaard.

Flotte stemmetal hele vejen rundt

DR Nyheder har allerede beskrevet, at Danmarks Lærerforening til stor glæde for formand Anders Bondo Christensen melder om rekordhøj stemmedeltagelse.

Urafstemningerne blev indledt den 25. maj og slutter endeligt i morgen, hvor resultaterne af afstemninger kommer. Der er stadigt fagforbund, der tæller stemmer op, for eksempel meddeler BUPL, at man ikke regner med at have talt stemmerne op før mandag morgen.

DR Nyheder har lavet et overblik over den procentvise stemmefordeling og vil løbende opdatere listen, hvis vi får stemmetal for flere forbund.

Rekordhøje stemmeprocenter i store fagforbund

  • FOA: Stemmeprocenten søndag kl. 17.00 er samlet 63,4 pct, hvilket samlet set er rekord. 152.828 medlemmer kan stemme til urafstemningen indtil i morgen klokken 10. Ved OK 15 var stemmeprocenten samlet 50,4.

  • HK Kommunal: Stemmeprocent søndag klokken 14:50 72,8, hvilket er rekord. HK kommunal har ca. 50.000 erhvervsaktive medlemmer. Den hidtidige rekord i stemmeprocent var ved OK15 – 64,0 procent stemte.

  • BUPL: Søndag klokken 16.35 var stemmeprocenten lige over 67 procent. Rekorden er fra 2008, hvor 69,4 procent stemte. Afstemningen slutter mandag klokken 9. Du kan følge afstemningen hos BUPL her. BUPL har 61.000 medlemmer.

  • AC: 58 procent har stemt. Det er rekord. Den hidtidige rekord var fra 2002, hvor den lå på 50 procent. AC har 253.751 erhvervsaktive medlemmer.

  • Danmarks Lærerforening: 77,8 procent af de omkring 55.000 stemmeberettigede har afgivet deres stemme, hvilket er rekord. Den seneste rekord var ved OK15, hvor 77,3 procent af lærerne stemte.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk