Olie og guld slår rekord

Prisen på en tønde olie steg onsdag for første gang til 100 dollar på markedet i USA. De høje oliepriser pressede også guldprisen 9 dollar over den gamle rekord fra 1980.

Prisen på en tønde olie steg onsdag for første gang til 100 dollar på markedet i USA. Prisen steg hele fire dollar onsdag efter uro i Nigeria og Algeriet. (© Mærsk Olie og Gas)

Den magiske grænse på 100 dollar for en tønde olie blev passeret på årets først handelsdag i 2008. Et sammenfald af uroligheder i Nigeria og Algeriet, og rigtige dårlige tal for erhvervstilliden i USA, satte sandsynligvis prisrekorden i scene.

- Mange investorer har fået en fornyet interesse i at handle olie. Der er sket en yderligere svækkelse af dollaren. Og når dollaren falder, så skal olien op. Den sammenhæng har været meget stærk i 2007, siger olieanalytiker Arne Lohmann Rasmussen fra Danske Bank til Ritzau.

OPEC skyld i himmelflugt

Efter at have nået de historiske 100 dollar, faldt prisen på en tønde olie igen lidt onsdag aften. Arne Lohmann Rasmussen mener, at oliesheikerne i OPEC bærer en stor del af ansvaret for olieprisernes himmelflugt.

- Der bliver simpelthen produceret for lidt olie af OPEC, og så sker der kraftige reaktioner i råvaremarkedet. Men vores bud er, at vi nok har set det værste i 2007, siger han.

Guld rekord

Den høje oliepris fik også prisen på guld til at overgå rekorden fra januar 1980, hvor der blev handlet guld til 850 dollar per ounc (28,35 gram).

I dag var prisen på guld 859,3 dollar per ounc, svarende til 4361,55 dkr.

- Olieprisen betyder meget for metalproduktion, fordi processen er meget energikrævende, siger Magnus Ericsson, analytiker ved Raw material group (RMG), til svenske Tidningarnas Telegrambyrå.

Facebook
Twitter