Mærsks radioaktive affald

Olieindustri ønsker hjælp til radioaktivt affald

Direktør for olieindustrien efterlyser løsninger for, hvordan farligt olie-affald skal opbevares.

I et notat lægger oliebranchen ikke skjul på, at det er en vanskelig opgave at opbevare radioaktivt affald, uden at borgere i lokalområdet bliver bekymrede. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)

Embedsmænd og olieindustrien skal sætte sig sammen og finde en løsning på industriens voksende problemer med lavradioaktivt affald. Sådan lyder opfordringen fra den øverste olielobbyist i Danmark.

-Vi vil gerne have et dialogforum, hvor vi kan sætte os ned og løse det her problem, siger Martin Næsby, direktør i Olie Gas Danmark, der er brancheorganisation for Mærsk og andre virksomheder med økonomiske interesser i dansk olieproduktion.

Konkret vil direktøren have repræsentanter fra Miljøstyrelsen og andre myndigheder til at forstå bedre, hvorfor olieindustriens problemer med radioaktivt affald vokser i disse år.

DR Nyheder har de seneste dage afdækket, hvordan Mærsk Oil har overtrådt sikkerhedsreglerne for opbevaring af 450 ton radioaktivt affald i Esbjerg.

Direktøren vil ikke forholde sig til den sag, men han oplyser, at det ikke er hensigtsmæssigt, at politikerne og myndighederne lader olievirksomhederne stå for midlertidig opbevaring af affaldet, som det er tilfældet i dag.

-Det ligger i sagens natur, at vi ønsker at finde en permanent løsning. Også fordi vi forventer, at der vil være nedtagning af faciliteter i Nordsøen i årene fremover, så mængden af materialet forventes at stige, siger Martin Næsby.

Notat viser vanskelig opgave

I et notat, som direktøren har sendt til Miljøstyrelsen, gør han det klart, at der er brug for handling.

-Der er derfor behov for at intensivere arbejdet med at fastlægge, hvordan en permanent bortskaffelse af NORM (lavradioaktivt affald, red) skal foretages, da den nuværende løsning ikke er holdbar, fremgår det af notatet til Miljøstyrelsen, som Olie & Gas Danmark er afsender på, og som DR Nyheder er i besiddelse af.

I notatet lægger oliebranchen ikke skjul på, at det er en vanskelig opgave at opbevare affaldet, uden at borgere i lokalområdet bliver bekymrede.

- Opbevaring af NORM (lavradioaktivt affald, red) i midlertidige lagre i lokalområdet er, på grund af den generelt ringe forståelse af hvad NORM er, et uhensigtsmæssigt alternativ til permanent bortskaffelse, står der i notatet.

Vil sprøjte affald i undergrunden

I notatet rejser olieindustrien flere spørgsmål om, hvordan regelgrundladet er, hvis virksomheder som Mærsk ønsker at eksportere deres radioaktive affald til udlandet.

Brancheorganisationen spørger, hvorvidt og hvordan olieindustrien kan få mulighed for at sejle radioaktivt affald ud på havet igen og sprøjte det ned i undergrunden.

Hvorfor kan det være en god idé at sejle det radioaktive affald ud på havet igen?

-Det kommer fra undergrunden, så måske man kunne sende det tilbage dertil, siger Martin Næsby, direktør for Olie Gas Danmark.

DR Nyheder har forsøgt at få et interview med Mærsk Oil om, hvad virksomheden ønsker at gøre med de 450 ton radioaktivt affald, som lige nu står på en industrigrund i Esbjerg.

Mærsk Oil ønsker ikke at stille op til interview, men presseafdelingen gør opmærksom på, at virksomheden de seneste år har rettet ind efter flere påbud fra myndighederne, og at lovgivningen i dag bliver overholdt.

Facebook
Twitter