Olieprisen banket ned på laveste niveau i 21 år: 'Vi har nået smertepunktet'

Prisen på amerikansk råolie falder til det laveste niveau i 21 år - ret alvorligt, vurderer økonom.

De lave oliepriser på de globale markeder har også haft en indvirkning på Danmark. Mest tydeligt ses det på benzinpriserne, som lige nu er markant lavere, end vi har været vant til de seneste år, (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

En ond kombination af en markant faldende efterspørgsel på olie og en frygt for at USA inden for få uger kan løbe tør for olielagerkapacitet, har natten til i dag sendt prisen på en tønde amerikansk råolie ned på det laveste niveau i 21 år.

Det betyder, at prisen er faldet til under 15 dollar, hvilket er mere end en halvering siden marts.

Det skriver adskillige internationale medier herunder nyhedsbureauet Reuters.

Og der er ikke nogen tvivl om, at den udvikling bør få alarmklokkerne til at bimle, fortæller senioranalytiker i Danske Bank Jens Nærvig Pedersen.

- Denne pris betyder, at det ikke længere kan betale sig at producere olie i samme omfang som hidtil i USA. Det er ret alvorligt, siger han og fortsætter:

- Når oliepriserne falder, så er det i første omgang et spørgsmål om, hvor meget olieselskaberne tjener. Men når olieprisen falder til et vist niveau, så er spørgsmålet, om det kan betale sig at opretholde produktionsniveauet. Og det smertepunkt har vi nået for nogle olieproducenter nu, siger Jens Nærvig Pedersen.

Prisen kan falde yderligere

Selv om olieprisen er på et historisk lavt niveau, så står det ikke skrevet i sol, måne eller stjerner, at prisen på amerikansk råolie ikke kan falde yderligere.

Situationen er særligt slem i Texas, der med 5,7 millioner tønder i døgnet står for næsten halvdelen af den amerikanske olieproduktion.

Den store overproduktion og manglende lagerkapacitet har her betydet, at prisen på en tønde olie er blevet solgt for helt ned til to dollars, skrev Bloomberg for to dage siden.

Men problemerne er ikke kun store i Texas eller USA. Der kan komme problemer på hele oliemarkedet, fortæller Jens Nærvig Pedersen fra Danske Bank.

- Vi kan nå en situation, hvor der ikke er mere lagerplads på oliemarkedet. Mange olieproducenter er fortsat med at producere og har lagt olien på lager for at sælge den, når samfundet genåbner. Hvis producenterne på et tidspunkt løber tør for lagerplads, så er der ikke andet at gøre end at begynde at lukke ned, siger senioranalytiker Jens Nærvig Pedersen.

For at imødekomme problemerne med manglende lagerplads, så bliver store olietankere brugt som opbevaring. Så i stedet for at fragte olien som normalt, bliver de udelukkende brugt til opbevaring, skriver The Guardian.

Senioranalytiker Jens Nærvig Pedersen tør ikke spå, om vi er nær en normalisering på oliemarkederne, selv om flere lande så småt begynder at genåbne deres samfund.

- Selv om efterspørgslen kommer i gang, så er der fyldte lagre, som vil være med til at holde prisen nede. Så en normalisering af markedet vil tage noget tid, siger han.

Kan få betydning for Danmark

De lave oliepriser på de globale markeder har også haft en indvirkning på Danmark. Mest tydeligt ses det på benzinpriserne, som lige nu er markant lavere, end vi har været vant til de seneste år, fortæller Jens Nærvig Pedersen.

- Det er alt andet lige en god ting, men i den nuværende situation, hvor de fleste arbejder hjemmefra og ikke tager på ferie, så er det lidt mere et symbolsk plaster på såret. Det er kun noget, vi bliver glade for i det omfang, vi begynder at transportere os selv rundt igen, siger senioranalytikeren.

Benzinpriserne lige nu i Danmark er udtryk for en meget lav efterspørgsel, men Jens Nærvig Pedersen ser dog et scenarie, hvor de lave priser kan komme mange flere danske bilister til gode.

- Hvis dansk økonomi begynder at genåbne, og vi måske er foran andre lande, så kan vi få glæde af en lav benzinpris i noget tid, siger senioranalytikeren fra Danske Bank.