Omfattende og dyre skandalesager vælter ud af tysk storbank

Deutsche Bank er en af de banker i verden, der har betalt mest i bøder og forlig de seneste ti år, siger erhvervskorrespondent.

Politifolk på vej ind i Deutsche Banks hovedkvarter i Frankfurt i forbindelse med en storstilet aktion. Banken er mistænkt for at have hjulpet kunder med at lave ulovlige virksomheder i skattely. (Foto: © ARMANDO BABANI, Scanpix)

En omfattende razzia hos Deutsche Bank er blot den seneste af en lang række skandalesager, og det vidner om, at det er en bank i dyb, dyb krise.

Sådan lyder det fra DRs erhvervskorrespondent, Jakob Ussing, efter at den tyske storbanks hovedkvarter i Frankfurt i dag er blevet ransaget af 170 politibetjente og efterforskere.

Banken er Tysklands største og ét af verdens mest indflydelsesrige finanshuse.

- Det ser alvorligt ud. Det er ikke hverdagskost, at tysk politi rykker ud med 170 mand i en bank for at ransage, siger Jakob Ussing.

Medarbejdere i den tyske bank er under mistanke for at have bidraget til skatteunddragelse for milliarder.

Ifølge den tyske anklager er Deutsche Bank alene i 2016 mistænkt for at have hjulpet med at sende mere end 2,3 milliarder kroner i skattely gennem en række mistænkelige overførsler, der burde have været indberettet til myndighederne - men ikke blev det.

Utallige skandaler har kostet dyrt

Jakob Ussing påpeger, at Deutsche Bank vælter i skandalesager, der har kostet dyrt.

Siden 2008 har banken ifølge en opgørelse fra Bloomberg News fået bøder eller indgået forlig for næsten 120 milliarder danske kroner. Og det gør banken til en af de banker i verden, der har betalt mest i bøder og forlig de seneste ti år.

Faktisk har banken alene de seneste fire år fået bøder eller indgået forlig for omkring 70 milliarder danske kroner, understreger Jakob Ussing.

- Det er blandt andet det, der har været årsag til, at banken har haft underskud i milliardklassen de seneste tre år i træk, ligesom der er skiftet ud på posten som topchef talrige gange, siger han.

Dårlige lån og manipulation med renter

Nogle af de største skandalesager fra Deutsche Bank, offentligheden har været vidne til, tæller salg af pakker med dårlige boliglån i USA og manipulation af renter.

- Der har også været en sag om brud på sanktioner og endelig en sag om hvidvask af russiske milliarder. Den sidste af de sager har flere ligheder med de mulige ulovligheder, som Danske Banks estiske filial efterforskes for netop nu, lyder det fra DRs erhvervskorrespondent, Jakob Ussing, som tilføjer:

- Det tyske finanstilsyn har også netop bedt banken om information om dens rolle som samarbejdsbank for Danske Banks estiske filial.

Deutsche Bank er under skærpet opsyn. I september besluttede statens finansielle vagthund, BaFin, at der fremover skal være en ekstern medarbejder i banken, der kan holde øje med, at den interne kontrol med hvidvask ikke glipper.

Foreløbigt skal en ekstern vagthund vogte banken i 36 måneder.

Her er prisen for fire af Deutsche Banks skandalesager:

  • I 2017 accepterede Deutsche Bank at betale en bøde på 3 milliarder kroner til de amerikanske finansmyndigheder. Banken fik bøden for at have hjulpet russere med at føre mere end 10 milliarder dollar ud af Rusland og ind på konti i andre lande i perioden mellem 2011 og 2015.

  • I 2016 fik Deutsche Bank med til at betale, hvad der svarer til 47 milliarder kroner, i en sag om kritisabel markedsføring af realkreditobligationer under finanskrisen. Deutsche Bank havde ifølge anklagen vildledt både myndigheder og låntagere, da boligmarkedet i USA var på på sit højeste.

  • I 2015 fik Deutsche Bank en bøde på cirka 16 milliarder kroner af de britiske og amerikanske myndigheder for at have manipuleret med de såkaldte libor-renter, som er en daglig referencerente baseret på rentesatser for usikrede lån, banker tilbyder til andre banker på Londons finansmarked.

  • Og senere i 2015 fik Deutsche Bank en bøde på 1,5 milliard for at have haft forretninger med lande på USA's sanktionsliste, herunder Iran og Syrien.