Omvendt forældrekøb: Børn køber drømmelejlighed til far

Flere voksne børn køber bolig og udlejer til deres forældre. For 84-årige Poul Weis betyder det udsigt over havet og skoven

Poul Weis bor til leje i sine børns ejerlejlighed. For fem år siden var det meget sjældent, fortæller Nybolig. Men en ny rundspørge ejendomsmæglerkæden har foretaget blandt 48 forretninger peger på, at over halvdelen af mæglerne nu har oplevet fænomenet. (© DR Nyheder)

Nyopført 2-værelses lejlighed på havnen i Aarhus i byggeriet Lighthouse. Arkitekttegnet køkken, lys stue, direkte adgang til altan og værelse med walk-in-closet. Tæt på vandet og alligevel midt i byen.

Nogenlunde sådan lyder salgsmaterialet på det drømmehjem, 84-årige Poul Weis flyttede ind i for en måned siden. For en husleje på 6.300 kroner lejer han sig ind hos sine tre børn, der har betalt 2,5 millioner kroner for ejerlejligheden.

- Alene det at stå op hver morgen med den udsigt, det er pragtfuldt. Og så har jeg ikke så langt til mine fritidsinteresser, som jeg havde før, fortæller Poul Weis.

Den pensionerede ingeniør er en del af et voksende fænomen, hvor forældre lejer sig ind i en bolig, som deres voksne børn har købt til dem. Engang var det såkaldte omvendte forældrekøb meget sjældent, men nu oplever ejendomsmæglere, at det sker oftere.

Sidder billigere

Poul Weis nyder ikke kun godt af sin boligs gode placering og udsigt, men også de økonomiske fordele, som han opnår ved at leje frem for eje. Dermed slipper han for den risiko, der kan være forbundet med udviklingen på boligmarkedet.  Og fordi han lejer sig ind hos sine tre børn, modtager han samtidig en offentlig støtte i form af boligsikring.

- Fordelen er, at jeg sidder meget billigere, samtidig med at jeg slipper for risikoen med om priserne på ejerlejligheder stiger eller faldet på boligmarkedet. Den har jeg ikke nu, siger Poul Weis.

Børn bærer risikoen

Den risiko føler hans børn sig mindre sårbare overfor, fordi de er tre om at dele tabet, hvis boligmarkedet går nedaf. Samtidig tror den 51-årige datter, Susanne Højbjerg, at de har gjort en god investering, fordi lejligheden ligger et sted, som hun kalder "eksklusivt" i Århus og dermed har mulighed for at lave en fortjeneste på, hvis priserne stiger.

- Men hvem ved hvordan markedet ser ud om tre, fem eller ti år? Så kan det være vi selv står med risikoen ja, men det kan vi også bære, siger Susanne Højbjerg, som er selvstændig HR-Konsulent

Gør familien endnu tættere

Muligheden for at tjene penge på investeringen var dog ikke det, der i første omgang drev de tre børn til at købe lejligheden. Det var muligheden for at hjælpe deres far med at få en bolig tæt på byen.

- Jeg synes egentlig bare, det har bragt os tættere sammen, siger Susanne Højbjerg

Og hvis børnene skulle gå hen og score kassen på investeringen og deres gamle far, så er det også kun til glæde for Poul Weis.

- Det håber jeg sandelig de gør. Absolut!  

Facebook
Twitter