Omvendt mængderabat på piller

Det gælder om at se sig rigtigt godt for, når man går på apoteket for at købe medicin. Nogen gange får man nemlig "omvendt mængderabat", så 200 piller kan koste 10 gange så meget som 100.

Det er en jungle at finde rundt i priserne på medicin - man kan risikere at betale 10 gange så meget for en stor pakke tabletter, som for en lille med det halve antal i. (Foto: © Morrhigan, Stock.xchng)

Hvis en patient skal købe piller mod forhøjet blodtryk kan han meget let komme til at betale 800 kroner for meget.

For hvis han køber 100 tabletter af mærket Amplodipin, koster de 99 kroner. Køber han derimod 200 tabletter, ja så koster de 954 kroner! Altså næsten 10 gange så meget som for 100 styk.

Men også hvis man skal købe andre former for medicin, risikerer man at blive snydt, hvis man ikke ser sig rigtigt godt for, skriver Politiken.

100 koster 12 kroner mindre end 50

Det gælder for eksempel, hvis man køber de stærkt smertestillende piller Dolol. Køber man 50, så koster de 45 kroner, men køber man dobbelt så mange - altså 100 styk - ja så koster de 12 kroner MINDRE - nemlig 38 kroner.

Og skal man købe Simvastatin mod for højt kolesterol, så kan det godt betale sig at købe 56 tabletter. De koster nemlig kun 3,50 kroner mere end en pakke med det halve - 28 tabletter - i.

Iskold priskalkulation

Apotekerforeningens formand, Niels Kristensen kalder det iskold priskalkulation fra medicinalindustriens side.

- Der er ingen tvivl om, at det er et problem, hvis forbrugerne og sygesikringen kommer til at betale mere for produkterne end nødvendigt. Problematikken er, at der er en fri prissætning fra industriens side. Det gør, at vi tilsyneladende oplever nogle af de her mærkværdigheder, hvor det er billigere at købe en lille pakke end en stor, siger Niels Kristensen til Radioavisen.

Svært at opdage prisforskellene

Men apotekerne kan ikke gøre noget ved problemet, siger Niels Kristensen. For de kan ikke opdage prisforskellene med mindre, de går prislisterne igennem manuelt. Priserne og altså også prisforskellene står nemlig ikke på de lister, apotekerne får fra Lægemiddelstyrelsen.

- Prislisten indeholder oplysninger om, hvilke produkter vi må skifte ud med hvad for nogen for at sikre kunden det billigste produkt. Den indeholder ikke oplysninger om, hvis der skulle være en anden pakningsstørrelse, som er dyr eller billig i forhold til den, man normalt vil sælge. Derfor bliver det kun, hvis den enkelte apotekermedarbejder specifikt går ind og undersøger det, at det bliver opdaget, siger Niels Kristensen.