Opbremsning i bilsalget: Nu går danskerne efter billigere biler

Hvor bilkøberne stod i kø i coronaperioden, er de nu ramt af stigende leveomkostninger.

Salget af både nye og brugte biler satte farten ned i 2022, efter flere år med salgsrekorder. (arkivfoto) (Foto: © Henning Bagger, Scanpix Denmark)

Der var perioder under coronatiden, hvor bilsælgere kunne sælge en nyere brugt bil for det samme eller mere, end de selv havde givet hos forhandleren 1-2 år tidligere.

Så store var leveringsproblemerne fra importørerne, og så meget brændte pengene i lommen på bilkøbere, der havde svært ved at bruge deres penge på rejser og restaurantbesøg.

Men de tider er ovre nu.

Tal fra Bilbasen viser, at det danske brugtbilsmarked har foretaget en hård opbremsning.

De viser, at der blev solgt 14,7 procent færre brugte biler i 2022 i forhold til rekordåret 2021, skriver Finans. Dermed er brugtbilsalget tilbage på niveauet fra 2014.

Samtidigt er priserne på brugte biler faldet markant, særligt i fjerde kvartal af 2022.

Jørgen Bomberg, direktør i Dansk Bilforhandler Union (DBFU), der organiserer brugtbilforhandlere, finder udviklingen ganske naturlig, efter at danskerne i løbet af året blev ramt af stigende priser på blandt andet naturgas og el.

- Med de leveomkostninger, danskerne lige nu er ramt af, er det klart, at store investeringer som bilkøb måske ikke lige er det første, der bliver udført, før der er ro på, og man har et overblik over økonomien, siger han.

- Vi ser en normalisering af brugtbilssalget, og brugsbilspriserne er også ved at falde tilbage til et normalt niveau, siger han.

For situationen under coronaperioden var ikke normal, siger han. Branchen så tårnhøje bilsalg, blandt andet fordi folk søgte væk fra den offentlige trafik og ikke kunne bruge penge på rejser og andet. Samtidigt havde importørerne svært ved at levere nye biler.

- Vi så eksempler på, at nyere brugte biler kostede det samme som en fabriksny. Simpelthen fordi der ikke var fabriksnye biler til levering, og det er uholdbart på den lange bane, siger Jørgen Bomberg.

Der er dog tegn på, at prisfaldene har aftaget i det nye år, fortæller han.

Danskerne søger dog generelt efter lidt billigere biler.

- Generelt ser vi nu, at den private bilkøber har skruet en lille smule ned for bilbudgettet. Hvor vi i en periode med meget højre friværdier og billige lån måske så, at danskerne begyndte at købe lidt dyrere biler, så ser vi nu, at man nu køber en smule billigere bil end for et år siden, siger han.

- Men det er stadigvæk ikke de helt små mikrobiler, som er mest populære. Det er stadig den typiske mellemklassebil, som der bliver gået efter, fortæller Jørgen Bomberg fra Dansk Bilforhandler Union.

Af Bilbasens data kan man også se, at flere søger på minibiler og mellemklassebiler, mens færre søger efter stationcars eller MPV-modeller.

Bilbasen analyserer løbende markedet for sine kunder blandt forhandlerne, og her vurderer man, at brugtbilsalget i 2023 vil ligge på samme niveau som i 2022, men at faldet ikke vil fortsætte.

- Det er forventningen, at de lavere priser vil tiltrække bilkøberne igen, skriver Bilbasen i sin markedsrapport til kunderne.